Pneumonie


Pneumonia reprezinta inflamatia parenchimului pulmonar. In functie de agentul etiologic, pneumoniile pot fi infectioase(bacteriene, virale sau fungice) sau chimice (determinate de aspirarea unor agenti chimici).

Inflamatia cuprinde un teritoriu anatomic pulmonar singular sau teritorii multiple centrate pe bronsii (bronhopneumonie).

Tusea reprezinta un simptom major al oricarei pneumonii. Aspectul sputei sugereaza de obicei etiologia pneumoniei.

Cea mai frecventa pneumonie este cea determinata de pneumococ. Sputa este caracteristica, vascoasa, aderenta, colorata in ruginiu.

Pneumonia stafilococica determina aparitia unei expectoratii purulente, galbena. Pneumonia determinata de Klebsiella sau deHaemophilus influenzae se caracterizeaza prin productia unei spute purulente care are striatii sanguine negricioase abundente.

Pneumonia tuberculoasa are o evolutie spre excavare si produce o sputa purulenta densa de culoare alb-galbuie. Sputa este asemanatoare cu branza, de unde vine denumirea de cazeum care este data puroiului in tuberculoza. Formele infiltrative sau sechelele de tuberculoza pot da tuse iritativa, neproductiva. Necroza parenchimului pulmonar poate fi la originea hemoptiziei in tuberculoza ulcerocazeoasa, eroziunile de vase bronsice (in cea cu afectare bronsica) si ruptura unor vase din cavernele vechi (in cea sechelara).

Pneumoniile virale constau in inflamatie predominant interstitiala, fara productie crescuta de mucus si sunt la originea unei tuse iritative, neproductive.

Pneumoniile determinate de fungi duc la aparitia de sputa purulenta, uneori colorata (de culoare negricioasa in actinomicoza), care contine micelii uneori in forma caracteristica (granule de sulf din actinomicoza).
Citeste si:
  • Coronarografie - video
  • Sinovita vilonodulara pigmentata
  • Angeita alergica si granulomatoasa
  • Pemfigus vulgar
  • Sputa (expectoratia)