Polachiurie (Polakiurie)


Polachiuria (polakiuria)reprezinta o crestere a numarului de mictiuni cu reducerea proportionala a cantitatii de urina care este eliminata in timpul unui act mictional. Polakiuria este descrisa de catre pacient ca urinat putin si des. Polakiuria nu este insotita de disurie adica de efort la mictiune, durere sau alta modificare a diurezei.
Polachiuria este datorata fie unei reduceri a capacitatii vezicale care determina scaderea cantitatii de urina care este in vezica, fie din cauza unei intolerante a vezicii la umplere si cu declansarea rapida la un volum mai mic a reflexului de evacuare.

Reducerea capacitatii vezicale poate fi anatomica, de cauza extrinseca (sarcina, tumori pelvine benignesau maligne) sau datorita existentei unei formatiuni care umple partial lumenul vezicii (cancer vezical).
Reducerea functionala poate fi datorata unei evacuari incomplete a vezicii urinare care determina aparitia unui reziduu urinar vezical. Volumul util al capacitatii vezicale este redus in functie de cantitatea acestui reziduu. Aceasta situatie se intalneste in cazul in care exista obstructie care impiedica golirea completa a vezicii urinare (adenoame sau cancer de prostata, diverse stricturi uretrale).
Polachiuria care este cauzata de iritatia vezicala apare in anumite inflamatii vezicale cum ar fi cistita (care este cel mai frecvent data de infectia cu Escherichia coli) sau de iritatia data de litiaza vezicala. Uneori iritatiile de vecinatate pot determina polakiurie reflexa. Polachiuria reflexa se poate intalni in litiaza ureterala, prostatita, hemoroizi trombozati.
De cele mai multe ori polachiuria se asociaza cu alte simptome urinare care sugereaza etiologia acesteia.
Citeste si:
  • Epidermoliza buloasa simpla - generalitati
  • Hipercalcemia - diagnostic, semne clinice
  • Hepatita acuta B
  • Lichid sinovial - analiza
  • Dizenterie amoebiana