Polimialgia reumatica


Polimialgia reumatica este o vasculita, considerata o forma de arterita cu celule gigante. Arterita cu celule gigante afecteaza mai ales arterele mari si medii si mai putin arteriolele.
Vasculitele sunt boli inflamatoare ale peretelui vascular, care pot afecta orice tip de vas, indiferent de calibru. Manifestarile clinice sunt consecinta procesului patogenic general si depind de tipul de organ afectat.

Aspectul histopatologic este similar celui care se intalneste in arterita cu celule gigante, cu infiltrat mononuclear, cu celule gigante, cu afectarea membranei elastice interne. In polimialgia reumatica este afectata mai ales vascularizatia arteriala care irita membrele superioare si inferioare. Sunt afectate mai ales arterele mari si mijlocii.
Polimialgia reumatica apare mai frecvent la persoanele in varsta, la sexul feminin.

Manifestarile clinice sunt consecinta scaderii debitului sanguin la nivelul regiunii respective. Sunt prezente dureri musculare, mai intense dimineata, care se atenueaza pe parcursul zilei. Se remarca scaderea fortei musculare, pacientul nu poate ridica bratele sau nu se poate ridica din pat. Aceste manifestari clinice se mai intalnesc in cazul polimiozitei.
Sunt prezente semne clinice de de boala generala inflamatorie: inapetenta, astenie, scadere ponderala, subfebra.

Investigatiile biologice arata cresterea semnificativa a vitezei de sedimentare a hematiilor. Diagnosticul se pune pe baza examenului histopatologic.

Tratament - sunt indicate medicamentele cortizonice. Cel mai frecvent se administreaza prednison, in doze mici, pe o perioada lunga de timp. La intreruperea prednisonului se pot administra antiinflamatoare nesteroidiene.
Citeste si:
  • Inflamatie
  • Hipertrigliceridemia - diagnostic, principii de tratament
  • Hiperplazia gingivala determinata de deficitul de vitamina C (scorbut)
  • Flegmon - descriere, tratament
  • Actinomicoza - generalitati si tratament