Preinfarct - simptome


Descriere

Termenul de preinfarct este o denumire populara pentru angina pectorala instabilaNu exista termenul de preinfarct in terminologia medicala.

Angina pectorala instabila este o forma de cardiopatie ischemica dureroasa.

Cardiopatia ischemica - cauze, forme clinice


Cardiopatia ischemica apare din cauza obstructiei partiale intalnita la nivelul uneia sau mai multor coronare care iriga anumite zone ale cordului. Obstructia apare din cauza placilor de aterom, a caror aparitiei este favorizata de numerosi factori. Printre cei mai importanti sunt: fumatul, terenul genetic, obezitatea, hipertensiunea arteriala.

Exista 3 forme de cardiopatie ischemica dureroasa:
 angina stabila - obstructia coronara este usoara spre medie
 angina instabila - obstructia coronara este severa dar incompleta
 infarct miocardic - obstructia este completa iar miocardul irigat de coronara respectiva se necrozeaza.

Durerea din cardiopatia ischemica


In angina instabila (preinfarct - denumire populara) obstructia coronarei respective este severa (in general 80 - 90 %). Simptomatologia este prezenta atat in conditii de repaus cat mai ales in conditii de efort. Durerea poate sa apara spontan, cedeaza greu la administrarea de nitroglicerina sublingual.

Durerea de origine cardiaca are urmatoarele caracteristici:
este situata retrosternal
poate sa iradieze submandibular, la nivelul bratului stang, mai ales pe ultimele doua degete. De asemenea se pot intalni cazuri in care durerea iradiaza la nivelul bratului drept sau la nivelul epigastrului. In cazul durerii de la nivelul epigastrului, pot exista confuzii cu durerile de origine intestinala.
intensitatea durerii este in functie de gradul de obstructie coronara. Durerea totusi poate sa fie minima sau absenta la anumite persoane, mai ales la diabetici (la care exista afectare a neuronilor care transmit senzatie de durere) si la varstnici. In angina stabila durerea este mai putin intensa. Cea mai intensa durere se intalneste un infarct miocardic.
durerea din angina stabila si angina instabila cedeaza la nitroglicerina. Durerea din infarctul miocardic nu cedeaza la nitroglicerina, pentru ca obstructia este completa si vasodilatatia pe care o provoaca nitroglicerina nu are nici un efect.
durerea are caracter de constrictie, gheara, torsiune, presiune retrosternala.
In angina stabila durerea dureaza cateva minute. In angina instabila (preinfarct) durerea dureaza 15 - 20 minute. Daca durerea se prelungeste peste aceasta perioada este probabil diagnosticul de infarct miocardic.

Tratament


Din cauza faptului ca angina instabila apare ca urmare a unei obstructii severe, tratamentul este o urgenta medicala, cu internare obligatorie, pentru ca exista riscul obstructiei complete cu necroza miocardica (infarct miocardic) care este ireversibila.
Citeste si:
  • Acidoza metabolica
  • Anatomia vaginului
  • Pericardita acuta
  • Raluri crepitante
  • Ceruloplasmina - semnificatie clinica