Presarcina


Presarcina este un termen care se foloseste pentru a caracteriza activitatea contractila a inimii. Presarcina reprezinta gradul cu care se alungesc fibrele musculare miocardice la sfarsitul diastolei, imediat inainte de contractia ventriculilor. Presarcina este determinata practic de volumul de sange care se intoarce la nivelul ventriculului. Un volum de sange marit determina o crestere suplimentara de presiune si alungirea suplimentara a fibrelor miocardice.
Fibrele miocardice au capacitatea de a creste forta de contractie direct proportional cu gradul de alungire. Aceasta inseamna ca umplerea suplimentara cu sange a ventriculilor determina cresterea fortei de contractie. Acest mecanism de adaptare este cunoscut sub numele de legea Frank-Starling. Prin intermediul acestui mecanism inima are capacitatea de a adapta forta de contractie pentru a nu permite staza sangelui la nivelul venelor mari. Presarcina depinde de pozitia corpului, de efort, de volemie.

La o persoana sanatoasa presarcina reprezinta un mecanism normal de adaptare, care nu suprasolicita cavitatile cardiace. In schimb, cresterea permanenta si patologica a presarcinii duce la supraincarcare de volum. Cavitatile cardiace se adapteaza la aceasta situatie patologica prin dilatatie si hipertrofie excentrica - se sintetizeaza noi sarcomere care sunt dispuse in serie, in continuarea celorlalte. Continuarea cresterii presarcinii determina decompensare si insuficienta a cavitatilor afectate. Cea mai mare importanta clinica este reprezentata de insuficienta ventriculara stanga si insuficienta ventriculara dreapta.

Cauze de crestere a presarcinii:
- cauze cardiace - malformatii valvulare care determina regurgitari si cresc volumul de sange la nivelul ventriculilor la sfarsitul diastolei - insuficienta aortica, insuficienta pulmonara sau sunturile intracardiace, care reprezinta comunicari anormale intre cavitatile cordului (defect de sept atrial, defect de sept ventricular)
- cauze extracardiace - hipervolemie (de diferite cauze - retentie hidrosalina importanta, hiperaldosteronism), cresterea intoarcerii venoase (malformatii arteriovenoase cu fistule)
Citeste si:
  • Care sunt gradele de clasificare ale arsurilor?
  • Metabolismul fierului
  • Malarie - tablou clinic, diagnostic, tratament
  • Virusuri gripale - clasificare
  • Hemoglobina glicozilata