Proteinurie - semificatie clinica


Proteinuria semnifica prezenta proteinelor la nivelul urinei. Proteinuria se dozeaza cantitativ in urina recoltata pe 24 de ore.
Exista mai multe tehnici de dozare a proteinuriei. Din punct de vedere cantitativ proteinuria se poate doza prin precipitare la cald a proteinelor dupa adaugare de sulfat de sodiu sau prin determinari fotometrice. Pentru analiza calitativa se folosesc electroforeza sau imunoelectroforeza.

Clasificarea proteinuriei in functie de cantitate:
- proteinurie minima - reprezinta proteinuria mai mica de 0, 5 grame pe 24 de ore. Proteinuria minima apare in mod fiziologic la efort sau dupa stari febrile, nefropatie interstitiala, nefroscleroza hipertensiva sau nefropatii tubulare.
- proteinuria medie - este proteinuria care are o valoare situata intre 0, 5 - 3 grame / 24 de ore. Poate sa apara in nefropatia hipertensiva, pielonefrita, glomerulonefrita acuta sau cronica.
- proteinuria importanta - depaseste 3, 5 grame pe 24 de ore. Defineste sindromul nefrotic, se poate intalni in hipertensiunea maligna, in unele glomerulonefrite acute, in nefropatia lupica, in nefroangioscleroza din diabet, mielomul multiplu.
 

Proteinuria fiziologica


Proteinuria fiziologica este redusa cantitativ si contine majoritar globuline. Analiza calitativa evidentieaza pierderea de proteine cu un continut similar proteinelor din ser.
 

Proteinuria tubulara


Proteinuria tubulara reprezinta proteinuria care are ca origine afectiunile care modifica structura tubilor renali. Proteinuria tubulara este in cantitati moderate de obicei (2 - 2, 5 grame pe 24 de ore), contine aproximativ 10% albumine. Mecanismul de producere este reprezentat de scaderea reabsorbtiei proteinelor la nivelul tubilor din cauza unor toxine endogene sau exogene sau din cauza nefropatiilor tubulointerstitiale care determina leziuni tubulare. In mod caracteristic in proteinuria tubulara se pierde beta 2 microglobulina.
Exemple de afectiuni care pot determina proteinurie tubulara: tubulopatie congenitale (sindromul Fanconi), nefropatiile tubulointerstitiale dobandite secundare pielonefritelor sau in nefropatia endemica balcanica, boala Wilson.
 

Proteinuria glomerulara


Este proteinuria care apare in urma leziunilor de la nivelul glomerulilor renali. Acest de proteinurie se caracterizeaza prin prezenta crescuta albuminelor, pentru ca acestea au greutate moleculara mica si reusesc sa treaca prin peretele glomerular. In patologia renala proteinuria glomerulara este foarte frecvent intalnita, fiind cauzata de cresterea permeabilitatii membranei bazale prin fenomene inflamatorii, degenerative sau in urma hipoxiei.
Exista un anumit grad de corelatie intre greutate moleculara si tipul proteinelor care se pierd prin urina in proteinuria glomerulara. Proteinuria glomerulara selectiva este proteinuria in care se pierde peste 8 0% albumine. Proteinuria glomerulara neselectiva contine toate fractiunile proteice plasmatice.
Proteinuria selectiva caracterizeaza sindromul nefrotic pur, in care leziunile glomerulare sunt nesemnificative si reversibile, pe cand proteinuria neselectiva caracterizeaza glomerulonefritele si sindromul nefrotic secundar (care se poate intalni in amiloidoza, colagenoze, diabet zaharat) - in care leziunile glomerulare sunt mai grave, ireversibile.
Proteinuria glomerulara poate fi intermitenta si se considera ca este functionala, consecinta a modificarii hemodinamicii renale, sau poate fi permanenta sau persistenta - din cauza nefropatiilor organice care afecteaza glomerulii, interstitiul sau vasele renale.
 

Proteinuria monoclonala


Proteinuria monoclonala caracterizeaza eliminarea crescuta a aceluiasi tip de proteina. Cel mai frecvent este vorba de proteinuria Bence Jones, care reprezinta proteine care sunt fragmente de imunoglobuline, lanturi de tip lambda sau kappa, care apare in unele hemopatiile maligne (mielomul multiplu, macroglobulinemia Waldenstrom, boala Hodgkin) sau mai rar se poate intalni in amiloidoza sau gamopatia monoclonala benigna.
Citeste si:
  • Clinodactilie
  • Onicogrifoza
  • Soc hipovolemic
  • Timus
  • Infectie cu adenovirus