PSA (antigenul specific prostatic)


Antigenul specific prostatic (PSA) este un marker tumoral pentru cancerul de prostata.

Valorile normale sunt: 0 - 4 nanograme / ml.

Antigenul specific prostatic creste in hipertrofia benigna de prostatacancerul de prostata, dupa traumatisme ale prostatei sau dupa tuseul rectal.

Antigenul specific prostatic are semnificatie mai ales in aprecierea evolutiei unui cancer prostatic. O valoare mare a antigenului prostatic trebuie insotita de ecografie si de tuseu rectal.

 

De obicei se determina si fractiunea libera de antigen prostatic (PSA liber), mai ales pentru pacientii care prezinta tuseu rectal normal si PSA intre 4 - 10 nanograme / ml. La aceasta categorie de pacienti riscul global de cancer de prostata este de 25%. Valoarea PSA liber aduce informatii suplimentare, pentru ca se coreleaza invers proportional cu riscul de cancer. Astfel, daca PSA liber este de peste 25% din PSA total, riscul de cancer de prostata se reduce la 8%, in timp ce, daca PSA liber este sub 10%, riscul este estimat la peste 50%.

 

PSA liber este util si pentru stabilirea activitatii unui cancer de prostata. In general un procent redus de antigen prostatic liber indica un cancer cu o agresivitate mai inalta, in timp ce unul inalt orienteaza spre o tumora cu crestere lenta.

 
Citeste si:
  • Ce este plasma?
  • Sistemul kininelor plasmatice
  • Osteomielita supurata cronica
  • Adenoidita cronica - manifestari clinice, diagnostic, tratament
  • Soc apexian