Purpura Henoch Schonlein


Purpura Henoch Schonlein este un tip de vasculita care apare mai frecvent la copii.
Vasculitele sunt boli inflamatoare ale peretelui vascular. Pot fi afectate capilarele, arterele, venele, indiferent de calibru sau teritoriu.

Purpura Henoch Schonlein apare prin mecanism autoimun, ca reactie la un agent infectios, medicament, aliment, etc.
leziunile de vasculita apar mai frecvent la nivelul membrelor inferioare sub forma unei purpure palpabile. Se asociaza febra, dureri articulare, diaree, varsaturi, greata si leziuni de glomerulonefrita.
Durerile articulare apar la majoritatea pacientilor. Afectarea renala se manifesta prin hematurie si prezenta de cilindri hematici. Se constata hipergammaglobulinemie serica, cu cresterea complexelor imune din ser. La nivel digestiv sunt prezente dureri abdominale colicative, greata, varsaturi si diaree. Uneori este prezenta melena sau rectoragii.

Tendinta este la vindecare spontana in majoritatea cazurilor. Uneori boala poate aparea in valuri care se succed in decurs de mai multe saptamani. Se cronicizeaza foarte rar.

Se recomanda corticoterapie mai ales la pacientii care prezinta suferinte viscerale sau recurente multiple tegumentare. Daca pacientul nu raspunde la corticoterapie se poate administra ciclofosfamida. Formele foarte severe necesita plasmafereza.
Daca se cunoaste focarul infectios sau medicamentul care a determinat aparitia purpurei se recomanda administrarea unui antibiotic sau intreruperea medicatiei respective.

Afectarea renala, care nu este insotita de alte manifestari se numeste boala Berger - nefropatia cu imunoglobulina A. Boala Berger este o forma particulara de purpura Henoch Schonlein, care este precedata frecvent de o faringita si care se caracterizeaza prin aparitia unor episoade de hematurie macroscopica si cu semne subiective necaracteristice (subfebra, dureri musculare, dureri la nivelul coloanei vertebrale lombara). La examenul histopatologic se constata prezenta unor depozite la nivel renal de imunoglobulina A. Spre deosebire de purpura Henoch Schonlein, in boala Berger nu se constata aparitia durerilor articulare sau a celor abdominale.
Citeste si:
  • Clinodactilie
  • Ce este vertijul?
  • Ce este oncologia?
  • Angina Ludwig (flegmonul planseului bucal)
  • Pancreatita acuta