Rabia (Turbarea)Rabia este o boala acuta infectioasa, determinata de virusul rabic, transmisa de la animalul bolnav prin muscatura sau contact cu saliva, caracterizata prin aparitia unei encefalite care duce invariabil la deces.

Virusul rabic este un virus ARN de dimensiuni mici, are o rezistenta scazuta in natura. Este inactivat rapid de lumina solara sau de caldura. Rezista mai bine la temperaturi joase. Virusul are capacitatea de migratie in lungul fibrelor nervoase, de la locul de inoculare, pe traiectul nervos panala nivelul corpului neuronal. Dupa ce va determina leziunile neuronale, virusul se propaga tot in lungul nervilor cranieni pana la nivelul glandelor salivare, tegumente sau alte tesuturi.

Epidemiologie

Boala este raspandita pe tot globul. A fost eradicata in anumite zone. In cele mai multe tari este endemica, cu cazuri sporadice. Rezervorul de infectie este reprezentat de mamiferele salbatice si de animalele domestice. Acestea din urma sunt mai periculoase in ceea ce priveste raspandirea rabiei la om pentru ca vin in contact cu acesta. Capacitatea rozatoarelor de a transmite rabia este controversata. Calea de transmitere este parenterala prin muscatura, cand se inoculeaza saliva animalului. De asemenea, se mai poate transmite in absenta muscaturii, atunci cand exista leziuni tegumentare si persoana vine in contact cu saliva animalului.

Contagiozitatea animalului incepe inainte de aparitia semnelor de boala, cu aproximativ 5-7 zile inainte si pana cand decedeaza. Durata bolii la animal este de aproximativ 7 zile. Se considera ca rabia poate fi transmisa si pe cale respiratorie, in cazuri rare. Au fost citate cazuri de transmitere interumana prin transplant de cornee de la pacientii decedati cu encefalita rabica nediagnosticata.
Nu exista persoane rezistente, receptivitatea este generala.
Principalele specii de animale afectate de infectia rabica in romania sunt: vulpea, pisica si cainele. Cazurile de rabie la om in Romania au fost rare, in prezent se inregistreaza cateva cazuri pe an.

Tabloul clinic al rabiei la caine

Incubatia la caine dureaza aproximativ 2-3 saptamani, cu un maxim de 60 de zile  sau chiar mai mult. La inceput animalul devine agitat, nu doarme, fuge de acasa, nu suporta captivitatea, nu mananca ce i se ofera. Agresivitatea este crescuta si poate musca persoane cunoscute inclusiv pe stapan. La caini nu apare hidrofobia. Dupa aproximativ 2-3 zile de agitatie apar paraliziile, la nivelul membrelor posterioare, dupa care se generalizeaza, iar decesul survine la aproximativ 5 zile.

Rabia la pisica semana cu cea de la caine cu exceptia faptului ca evolueaza mai rapid catre deces.

Patogenie

Dupa inocularea virusului la nivelul plagii produse prin muscatura, in cateva ore acesta se fixeaze pe terminatiile nervoase de la nivelul plagii. Riscul de imbolnavire si de evolutie mai rapida creste cu cat terminatiile nervoase sunt mai numeroase la nivelul plagii. Aceasta explica de ce plagile in zonele dens inervate (cum ar fi fata, degetele, palmele) sunt mai periculoase. De asemenea, un risc mare de evolutie rapida il au plagile adanci, sfasiate, anfractuoase.
Virusul se deplaseaza constant catre neuronii centrali cu o viteza de 2-3 milimetri pe ora de-a lungul tecilor nervoase. Cu cat plaga este mai aproape de encefal (fata, gat, scalp) cu atat incubatia va fi mai scurta. La nivelul neuronilor din encefal virusul se multiplica, moment in care apar semnele de boala. Aceasta multiplicare explica incluziile specifice descrise sub numele de corpi Babes Negri. Evolutia este rapida, in paralel cu progresia leziunilor cerebrale se produce si difuzarea centrifuga a virusului. Decesul survine cand este afectat trunchiul cerebral.
La nivelul encefalului se observa la examenul anatomopatologic modificari de hiperemie si edem, precum si leziuni patognomonice mai ales in ganglionii bazali si cornul lui Amon. La nivelul altor organe, au fost descrise leziuni de bronhopneumonie, leziuni hepatice sau splenice.

Manifestari clinice ale rabiei la om

Incubatia este dependenta de lungimea traseului pe care trebuie sa il parcurga virusul salbatic. In medie dureaza intre 1 si 2 luni. Cea mai scurta incubatie este in cazul plagilor situate la nivelul fetei, gatului si scalpul-aproximativ 2 saptamani. Au fost descrise si incubatii mai lungi, de peste 1 an.

Simptomele apar progresiv, initial cu parestezii la nivelul zonei unde a fost poarta de intrare, ulterior cu aparitia unei stari de hiperestezie cutanata sau hiperestezie auditiva. Pacientul este deranjat de zgomotele din jur, starea generala este alterata, apare cefalee cu fotofobie, scade apetitul si se remarca o congestie la nivelul conjunctivelor.

Faza de stare debuteaza cu aparitia unei stari de agitatie si de hiperexcitabilitate. Persoana bolnava vorbeste continuu, striga, nu mai poate mentine saliva care se prelinge de la nivelul cavitatii orale, cauzata de disfagie. Sunt caracteristice aparitia a doua manifestari definitorii,
aerofobia si si hidrofobia, cauzate de spasmul dureros la incercarile de a inghiti lichide sau la suflarea unui curent de aer peste figura bolnavului. Pacientul prezinta accese de agitatie sau violenta, cu agresivitate asupra persoanelor din jur. Apare hiperacuzia, se asociaza halucinatii, insomnie, agitatie psihomotorie. Dupa aproximativ 2-4 zile se instaleaza apatia, somnolenta, coma, cu deces in maxim 7 zile de la debut.

Exista si o forma de rabie paralitica care este mai putin frecventa, cu evolutie clinica mai lunga. Paraliziile pot fi ascendente sau pot afecta de la inceput si nervii cranieni. Pacientul prezinta si alte manifestari caracteristice formei agitate cum ar fi hidrofobia si aerofobia. Pacientul nu este agresiv iar evolutia clinica este mai lunga

Diagnostic

Diagnosticul este dificil, din cauza faptului ca boala este rara la om. Datele epidemiologice sunt sugestive, istoric de contact cu animal suspect, muscatura. Hidrofobia si aerofobia sunt caracteristice, la fel ca si pastrarea constientei si senzoriului, alternarea perioadelor de agitatie cu cele de calm, precum si evolutia rapida a fenomenelor encefalitice. Diagnosticul virusologic se poate face prin identificarea virusului rabic prezent in saliva pacientului prin tehnica anticorpilor fluorescenti. De asemenea, virusul se poate cultiva prin inocularea salivei intracerebral la animale de laborator.

Tratament

Nu exista tratament curativ care sa impiedice evolutia spre deces. Pacientul este imobilizat si sedat.

Profilaxie

Profilaxia preaccident se face prin evitarea contactului direct cu animale suspecte, solicitare examenului veterinar pentru aceste animale, vaccinarea antirabica a animalelor domestice, in special a cainilor. Exista un vaccin cu administrare orala care poate fi folosit si pentru animalele salbatice.
La om se recomanda vaccinarea preventiva a persoanelor expuse la risc de infectii profesionale, cum ar fi padurarii sau veterinarii.

Profilaxia postaccident cuprinde masuri adresate atat animalului care a muscat, cat si pacientului.
Se recomanda supravegherea comportamentului animalului timp de pana la doua saptamani.
Se recomanda ca plaga sa fie bine spalata cu apa si sapun. Nu se recomanda aplicarea imediata de alcool sau tinctura de iod pentru ca aceste substante coaguleaza proteinele si impiedica scurgerea sangelui.
Plaga se va lasa sa sangereze pana cand se produce hemostaza spontana. Plagile profunde vor fi drenate si nu se va aplica sutura imediata.
Vaccin antirabic este un vaccin inactivat. In Romania se foloseste Verorab, care este produs prin culturi de celule si se fac de obicei 5 inoculari pe parcursul unei luni.
Serul antirabic contine anticorpi deja formati si se indica ori de cate ori se considera ca riscul rabigen este foarte mare.

 
Citeste si:
  • Cancer de col uterin - stadializare
  • Infectie cu adenovirus
  • Anatomia dintilor
  • Gigantismul (acromegalia)
  • Ce este sughitul?