Rectocolita hemoragica


Rectocolita hemoragica cunoscuta si sub numele de rectocolita ulcerohemoragica sau rectocolita hemoragica si purulenta este o afectiune colonica de lunga durata.

Afecteaza colonul in parte sau in totalitate, mai ales pe suprafata si aproape intodeauna la nivelul terminatiei sale.

Afectiunea evolueaza cu pusee succesive intrerupte de remisiuni. In timpul puseurilor sunt prezente emisii mucos hemoragice.

Etiologie

Etiologia ramane necunoscuta, fiind studiate mecanisme imunologice. Factorul psihic are rol important in declansarea si evolutia afectiunii.

Afectiunea este mai prezenta la persoanele tinere, intre 15 si 40 de ani, usor predominenta la sexul feminin.

Anatomie patologica

In majoritatea cazurilor leziunile afecteaza rectul si se intind progresiv, urcand pe cadrul colonic, fara sa lase zone sanatoase. Afecteaza circumferinta colului simetric.

Leziunile initiale sunt la nivel mucos, dupa care evolueaza in submucoasa, cu cresterea friabilitatii. Mucoasa este stearsa sau acoperita de granulatii, ulceratiile exista in formele acute.

Manifestari clinice

Afectiunea evolueaza timp indelungat, cu pusee subacute, urmate de perioade de remisiune mai mult sau mai putin complete.

De obicei debutul brutal de este legat de prezenta unui soc afectiv. Puseul este caracterizat de aparitia unor scaune cu sange, fara materii fecale de cele mai multe ori, uneori amestecate cu materii lichide sau pastoase.

Febra este moderata. Pacientul este astenic, cu stare generala alterata.

Abdomenul este suplu, dureros pe cadrul colic.

Tuseul rectal nu este dureros.

Diagnostic

Diagnosticul este confirmat prin:

• Examenul scaunelor - se constata diaree cu sange, scaune mici si dese, depozite purulente si mucozitati. Nu se constata prezenta parazitilor sau a bacilului dizenteric.

• Tranzitul baritat - permite evaluarea extinderii atingerii colonice, care de obicei este pe sigmoid si pe colonul stang. De multe ori este depasit unghiul splenic.

• Rectoscopia - arata afectare rectala, cu prezenta de mucoasa hiperemica, congestiva sau purpurica, acoperita de secretie rosie - sangeranda. Uneori poate fi prezenta exudat purulent, ulceratii cu intindere si de adancime variabila.

In formele evolutive cronice apar pseudopolipi, insotiti de o scleroza a peretelui rectal, care determina pierderea elasticitatii si scaderea lumenului. Rectoscopia permite efectuarea unei biopsii, care este de interes pentru urmarirea si prognosticul bolii.

Evolutie

Boala evolueaza cu pusee si remisiuni. Remisiunile se instaleaza spontan sau sub influenta tratamentului medical. Remisiunea se caracterizeaza prin disparitia scaunelor sanghinolente, cu cicatrizari progresive ale mucoasei. Mucoasa are un aspect fragil, poate sangera usor la cele mai mici contacte. Acest fapt arata ca procesul patologic persista.

Pe fondul unor tulburari afective pot surveni noi pusee, cu o frecventa care variaza de la pacient la pacient.

Puseele ulterioare pot fi asemanatoare puseului initial, fiind influentate de tratamentul medical sau se pot agrava prin extensie progresiva la intreg colonul. Pot sa apara supuratii si alterarea starii generale. Unele pusee nu mai raspund la tratament medical, fiind caracteristice formelor grave de rectocolita cronica, in care puseele devin subintrante fara perioade de remisiune. Aceste forme survin dupa mai multe pusee subacute, dar exista cazuri in care pot sa apara si de la inceput.

Diareea este abundenta, cu scaune multe si sangerande. Pacientii cu forma grava se altereaza rapid, apar febra, astenie, scadere progresiva pana la casexie si escare.

Abdomenul este dureros, ficatul creste in volum.

Formele fulminante acute pot fi mortale. Aceste forme pot sa apara de la inceput se pot complica evolutia unei rectocolite hemoragice care a evoluat benign pana la momentul respectiv. Aceasta forma de rectocolita reprezinta o urgenta. Starea generala se altereaza rapid, tensiunea arteriala este scazuta, pacientul este tahicardic. Febra este inalta, apar oligurie si deshidratare.

Forma fulminanta se asociaza cu anemie si leucocitoza importante. Afectarea ficatului se manifesta prin degenerescenta grasa cu hepatomegalie.

Complicatii

Toate formele acute pot fi complicate cu:

• supuratii colice - realizeaza un tablou clinic similar peritonitei acute prin perforatia colului, la un pacient cu stare generala alterata.

• dilatatia acuta de colon - colectazia - este cauzata de o reducere in dimensiuni a peretelui colului, cu aparitia unor tulburari ale sistemului vegetativ. Determina aparitia unui meteorism abdominal dureros, percutabil, vizibil.

• hemoragiile - pot necesita o interventie de urgenta.

• septicemie

• leziuni cutanate

• afectare articulara

Transformarea rectocolitei ulcerohemoragice in neoplazii este rara. Cancerul cu sediu rectal sau rectosigmoidian este de cele mai multe ori un epiteliom. Prognosticul este grav.

Tratament

Tratamentul urmareste limitarea formelor acute si evitarea aparitiei puseelor.

Tratamentul medical - sunt utilizate antispastice, pansamente intestinale, cicatrizante, corticoizi. Se administreaza sulfamide cu tropism intestinal, antibiotice pentru tratamentul puseurilor infectioase. Corticoizii se administreaza pe cale orala in doze moderate, cu precautie pentru ca pot creste riscul perforatiei si infectiei. Corticoizii reprezinta medicamentele cele mai eficiente.

Tratamentul chirurgical - este necesar in aproximativ 10% din cazurile de rectocolita. In principal se adreseaza formelor supra acute care nu raspund la tratamentul medical si formelor complicate cu perforatii sau dilatatie de colon. In formele cronice cu recaderi frecvente si raspuns slab la tratamentul medicamentos se impune colectomie, o masura terapeutica de electie. Colectomia trebuie sa fie totala, chiar si in formele aparent localizate. Rectul este atins aproape intodeauna. Se recomanda ablatia rectului.
Citeste si:
  • Comele - clasificare Reed
  • Meningita - generalitati
  • Amoxicilina
  • Complement - semnificatie, valori normale
  • Abces anal