Rectocolita ulcero-hemoragica


Rectocolita ulcero-hemoragica (rectocolita hemoragica) este o afectiune a colonului de lunga durata, afectandu-l total sau partial la nivelul suprafetei, evoluand cu pusee intrerupte de remisiuni.

Este mai frecventa intre 16 si 40 de ani. Etiopatogenia este necunoscuta.

Rectul este implicat in 95% din cazuri, leziunile intinzandu-se progresiv si urcand pe cadrul colonic de la stanga la dreapta, fiind cantonate mult timp in mucoasa si submucoasa. In formele acutizate se observa ulceratii largi si confluente, in rest mucoasa fiind stearsa sau acoperita de granulatii.

Tablou clinic
Evolutia este cronica, intrerupta de pusee acute. In faza acuta scaunele sunt amestecate cu sange. Febra este prezenta, cu stare generala alterata, sindrom diareic.
Abdomenul este suplu, cu durere la palpare.
Diagnosticul se bazeaza pe aspectul scaunelor (diaree cu sange, cantitate redusa, mucozitati, depozite purulente), irigografie (disparitia segmnetelor haustrale, diminuarea calibrului, anomalii de contur, lipsa de omogenitate a opacitatii colonice), rectoscopie (mucoasa rosie, congestiva, purpurica, secretie rosie-sangeranda, exudat purulent, pseudopolipi). 
Colonoscopia permite practicarea unei biopsii pentru diagnostic si urmarirea evolutiei.

Complicatii

Formele acute de rectocolita hemoragica pot fi marcate de complicatii cu prognostic rezervat:
-    Supuratii colice – cu tablou de peritonita acuta prin perforatie colica
-    Dilatatia acuta de colon sau colectazia – determinata de subtierea progresiva a peretelui colonic, cu perturbarea functiei vegetative si aparitia unui meteorism abdominal dureros, vizibil si important
-    Hemoragii – pot fi abundente si pot necesita interventie chirurgicala
-    Degenerescenta maligna este rara


Tratament

Tratamentul medical – antispastice, antialgice, corticoizi, sulfasalazina
Tratament chirurgical – se adreseaza unui numar redus de cazuri (15%), mai ales urgentelor, formelor supraacute si complicatiilor, dar si formelor cronice, care nu au raspuns la tratament medical. Colectomia trebuie sa fie totala, caci, chiar in formele aparent localizate la segmentul stang, sunt prezente leziuni inaparente clinic. Este recomandata si indepartarea rectului, acesta fiind intotdeauna atins de boala.
Citeste si:
  • Cancer de ficat
  • Cornaj
  • Encefalopatie hepatica
  • Sinovita vilonodulara pigmentata
  • Bube dulci