Regim varicela


Regimul alimentar in varicela nu este foarte restrictiv. Se recomanda o dieta usoara, mai ales in perioada febrila, pentru a nu suprasolicita ficatul. Se recomanda produsele hidro - lacto - zaharate care pot fi metabolizate usoara. Nu se indica alimentele bogate in grasimi, tocaturile, mezelurile, condimentele.

Varicela, cunoscuta popular sub numele de varsat de vant, este o boala infectocontagioasa specifica copilariei determinata de virusul varicelo-zoosterian.

Boala este foarte contagioasa, virusul se transmite prin contact direct, aerosoli si obiecte contaminate.

Boala are simptome si semne caracteristice, astfel ca diagnosticul poate fi pus doar pe baza manifestarilor clinice. Eruptia cutanata este foarte caracteristica, este insotita de febra.

Leziunile apar initial sub forma de pata, trec prin stadiile de papula, vezicula, pustula si crusta. Ciclul evolutiv al leziunilor poate dura 7-10 zile. Pielea este afectata in totalitate inclusiv pielea paroasa, palmele si plantele. Leziunile sunt dureroase dar pot provoca mancarimi. Cicatricea dispare fara a lasa urme, daca nu este traumatizata prin scarpinat.

Cazurile usoare de varicela se trateaza la domiciliu. Este necesara izolarea din cauza contagiozitatii ridicate. Este necesara igiena riguroasa a leziunilor, pentru a evita suprainfectarea.




Citeste si:
  • Retractie gingivala - cauze
  • Episod hipomaniacal
  • Hormon de crestere (STH, somatotrop)
  • Nevralgie cervicobrahiala - tablou clinic si tratament
  • Leucoplazie