Reticulocitele


Reticulocitele reprezinta forma imatura a hematiilor, forma sub care eritrocitele parasesc maduva hematogena.

In mod normal hematiile sunt lipsite de nucleu. Reticulocitele de asemenea nu prezinta nucleu dar mai contin resturi de ARN, mitocondrii, ribozomi, fragmente de complex Golgi.

Prin eliminarea acestora organite in decursul a 24 de ore, reticulocitele se transforma in hematii adulte.

Reticulocitele se evidentiaza prin coloratie cu albastru de metilen pe frotiu. Rezultatele se exprima ca valoare procentuala din totalul hematiilor.

Valorile normale ale reticulocitelor se situeaza intre 0, 5 si 1, 5% din numarul total de eritrocite.

Evaluarea reticulocitelor are importanta pentru determinarea functiei medulare. Un numar de reticulocite normal sau crescut arata ca maduva hematogena este capabila sa produca elemente figurate de pe linia rosie. Reticulocitele scazute indica o anemie de origine medulara, adica maduva nu este capabila sa produca hematii, fie prin lipsa factorilor necesari pentru eritropoieza sau prin aplazie medulara. De exemplu, o anemie feripriva se insoteste de scaderea reticulocitelor, in timp ce o anemie care este determinata de distrugere crescuta de eritrocite cum ar fi anemia hemolitica se insoteste de cresterea reticulocitelor.

Numarul crescut de reticulocite se poate intalni si dupa instituirea tratamentului pentru anemie feripriva sau intr o anemie determinata de deficit de vitamina B 12. La cateva zile dupa inceperea tratamentului se poate observa o crestere importanta reticulocitelor, care arata ca maduva incepe sa compenseze deficitul existent pana in prezent si are o capacitate buna regenerativa.
Citeste si:
  • Gigantismul (acromegalia)
  • Hidrocefalie - definitie, etiologie, tratament
  • Rabia (Turbarea)
  • Menstruatia - definitie
  • Torace cifoscoliotic