Retractia aponevrozei palmare Dupuytren


Retractia aponevrozei palmare Dupuytren, numita si contractura Dupuytren este o forma localizata de fibroza, care apare de circa 5 ori mai des la barbati decat la femei.

Afectiunea debuteaza prin aparitia unor noduli nedurerosi care apar pe  aponevroza palmara in dreptul tendonului celui de al patrulea deget. In acest nodul se gasesc celule fibroblastice si miofibroblastice.

Aceste zone prezinta celularitate care scade in timp, se formeaza benzi fibroase.

Pielea este incretita si adera la aponevroza, datorita invadarii dermului palmar cu celule fibroblastice.

Sunt afectate mai ales in zonele aferente degetelor 5, 3, 2.

Contractura Dupuytren determina dupa un anumit timp de evolutie o pozitie de flexie permanenta a degetelor. Evolutia bolii este imprevizibila, poate fi continua sau urmata de perioade de acalmie pentru luni sau ani.

Leziuni similare pot sa apara si la nivelul plantei.

Contractura Dupuytren se poate asocierea cu orice alta fibroza. Frecvent apare in ciroza hepatica alcoolica, din cauza unui proces de activare fibroblastica in ficat si fascie de catre un factor comun. Se mai intalneste asociata cu sindromul umar - mana, diabet zaharat, epilepsie, etc.

In fazele initiale ale bolii se face tratament cu ultrasunete, ultrasonoforeza sau substante antiinflamatoare, injectii locale cu corticosteroizi. Formele avansate de boala se trateaza chirugical. Se practica rezectie de aponevroze, alungiri de tendoane chiar si amputatii ale degetelor.
Citeste si:
  • Test Lasegue
  • Lichid sinovial - analiza
  • Sifilisul congenital
  • Care sunt gradele de clasificare ale arsurilor?
  • Care sunt dimensiunile normale ale splinei?