Rubeola


Descriere

Rubeola este o boala infectioasa, cauzata de un virus ARN, care face parte din familia Togaviridae.
Rubeola este o boala specific umana, se caracterizeaza prin evolutie autolimitanta si prezenta unei eruptii cutanate generalizate, adenopatii caracteristice si afectarea variabila a starii generale.
Rubeola lasa imunitate durabila dupa vindecare.
De cele mai multe ori rubeola are o evolutie benigna, dar poate avea efecte grave la gravide prin efectul teratogen asupra fatului, la care determina malformatii.
Rubeola mai este cunoscuta popular sub denumirea de pojarel.
 

Epidemiologie


Rubeola afecteza exclusiv omul. Rezervorul de infectie este reprezentat de pacientii aflati in faza acuta, simptomatici sau asimptomatici. Nu exista purtatori sanatosi de virusi.
Contagiozitatea este estimata intre 40 si 80 %.

Bolnavii sunt contagiosi cu 5 - 7 zile inainte de aparitia eruptiei. Contagiozitatea inceteaza dupa aproximativ o saptamana de la disparitia eruptiei.
Exista un grup de pacienti care sunt contagiosi toata viata - nou nascutii cu rubeola congenitala, care sunt incapabili se dezvolte anticorpi protectori.

Virusul se transmite prin picaturi de salivara, pe cale aerogena sau prin contact indirect ( in unele cazuri si indirect ).
Poarta de intrare este mucoasa tractului respirator si posibil mucoasa conjunctivala.
Receptivitatea este generala. Nou nascutii cu varste pana la 4 - 6 luni pot avea un grad de protectie datorita transmiterii de anticorpi protectori de la mama.
 

Simptome si semne


Boala evolueaza in etape clinice distincte.
Incubatia este de 2 - 3 saptamani.
In faza de debut aproximativ un sfert dintre pacienti prezinta semne premonitorii: subfebra, odinofagie, dureri articulare, disconfort.
Faza de stare se caracterizeaza prin aparitia eruptiei cutanate. Aceasta are urmatoarele trasaturi:
- eruptia este generalizata, cuprinde fata, trunchiul si membrele
- apare concomitent pe toata suprafata cutanata
- se prezinta sub forma unor macule de dimensiuni reduse, de culoare roz, in numar variabil
- nu lasa cicatrice
- nu lasa pigmentatie reziduala
- are o durata variabila de la 1 la 4 zile.

Mai multe informatii: Rubeola - poze

De obicei starea generala este putin afectata, cele mai suparatoare simptome fiind durerile articulare, care sunt prezente mai ales la tineri - aproximativ 20 %.
Artrita rubeolica afecteza articulatiile mari ( umeri, glezne, genunchi, pumni.), dar si articulatiile mici ale mainilor. In unele cazuri pot determina afectare functionala de durata.
Afectarea articulara apare prin depunerea de complexe imune la nivel articular.

La examenul clinic se pot observa adenopatii discret dureroase, localizate in mod caracteristic in zonele laterocervicale si retroauriculare. Ganglionii au dimensiuni mici, nu prezinta inflamatie inconjuratoare, sunt mobili, dispar la mai multe saptamani dupa boala. Prezenta ganglionilor este de ajutor pentru diagnostic.

Afectarea mucoaselor se intalneste in aproximativ 40 %: eritem al faringelui, modificarea desenului vascular ale mucoasei palatului.

Faza de stare dureaza 3 - 5 zile.

Convalescenta este insotita in rare cazuri de astenie si dureri articulare persistente.
Rubeola lasa imunitate durabila pentru toata viata. Se considera ca virusul poate ramane in starea latenta pana la 40 % din cazuri.
 

Diagnostic de laborator


Leucograma arata scaderea leucocitelor ( leucopenie moderata ), neutropenie si cresterea numarului de plasmocite. Leucopenia se intalneste doar in aproximativ 40 % dintre cazuri
Mai rar se poate intalni scaderea trombocitelor ( trobocitopenie ).
Viteza de sedimentare a hematiilor este normala. 
Confirmarea infectiei se poate face prin serodiagnostic, prin punerea in evidenta a anticorpilor antirubeola de tip imunoglobulina M.
 

Complicatii


Complicatiile sunt rare: anemie autoimuna, encefalita severa ( cu o rata de mortalitate de pana la 40 % ), trobocitopenie care determina purpura.
Cele mai severe complicatii se intalnesc la femeia insarcinata. Virusul poate trece pe cale transplacentara. Daca infectiasurvine in primul trimestru de sarcina, va determina in cele mai multe cazuri moartea fatului sau aparitia unor malformatii care afecteaza ochii, cordul, urechile si oasele. Pot fi prezente surditate congenitala, cataracta congenitala, malformatii cardiace.
Daca infectia se transmite fatului dupa incheierea organogenezei, dar inainte de formarea sistemului imunitar, are loc un proces de toleranta imunologica fata de virus. Copilului este incapabil se dezvolte anticorpi protectori. Consecinta este o stare de contagiozitate prezenta pe toata durata vietii.
 

Diagnostic diferential


Diagnosticul diferential se face cu alte boli eruptive ( mai ales cu scarlatina si rujeola ), roseola infantum, eruptii alergice, infectia cu parvovius B 19, sifilisul secundar, eruptii determinat de enterovirusuri, virusul Epstein-Barr, etc.
 

Tratament


Nu exista tratament specific impotriva virusului. Formele usoare necesita tratament simptomatic cu antialgice, antitermice, mai rar tratament antiinflamator nesteroidian.
In cazul complicatiilor se administreaza corticoterapie in doze marite.
 

Profilaxie


Pentru profilaxia primara se foloseste un vaccin cu virus viu atenuat. Durata imunitatii dupa vaccinare este de aproximativ 20 de ani.
Citeste si:
  • Urocultura
  • Care sunt gradele de clasificare ale arsurilor?
  • Testele de disproteinemie
  • Acnee juvenila
  • Melanina