Sarcina - saptamana a 4-a


In saptamana a 4-a de sarcina femeia afla cu siguranta ca este insarcinata, primul semn specific fiind lipsa menstruaiei. Este indicat sa stilul de viata sanatos, cu o dieta corespunzatoare, exercitii regulate si odihna adecvata, initiat in perioada conceperii fatului, sa se pastreze pe toata durata sarcinii, si mai ales in primul trimestru. Astfel, este bine sa se evite bauturile alcoolice, fumatul si consumul anumitor medicamente si al tuturor drogurilor (orice fel de substanta toxica este asociata unui risc de malformatie fetala, cu precadere in primul trimestru de sarcina, cand se formeaza schitele organelor fetale).

Fatul la 4 saptamani de sarcina este in continuare in stadiul de blastocist ce sufera transformari intr-un ritm accelerat pentru a deveni embrion. Placenta si cordonul ombilical sunt in stadii incipiente de dezvoltare.

La 18 zile dupa conceptie, a inceput deja formarea tubului neural din care se formeaza maduva spinarii si creierul. La patru saptamani, fetusul incepe sa se fixeze de peretii uterului si odata ce reuseste va ramane asa pentru urmatoarele opt luni. Dezvoltarea in aceasta perioada se afla in stadiu initial incluzand chiar si modificari celulare. Retelele vasculare ale copilului cresc si se dezvolta ceea ce ajuta la transportul sangelui, oxigenului si nutrientilor. O placenta rudimentara precum si cordonul ombilical se dezvolta tot in aceasta perioada. Tot ansamblul embrionar este acum de dimensiunea unei nuci.

Incepe formarea ectodermulului (un strat superior de celule din blastocist). Aceasta este gata atunci cand cele doua siruri de celule se pliaza la centru si incep sa se alipeasca unul de celalalt pentru a forma un tub care va deveni maduva spinarii. 
Dureaza aproximativ 4 saptamani pana se formeaza maduva spinarii. Aceasta se alungeste la un capat si incepe sa se extinda pentru a deveni creier

Endodermul (un strat inferior de celule din blastocist) incepe sa patrunda in zona frontala a embrionului si formeaza un sac (sacul vitelin) ce contine substante nutritive ce vor alimenta initial embrionul pana ce se formeaza cordonul ombilical.

Cordonul ombilical al embrionilor va asigura hrana, pana cand placenta este complet dezvoltata si pe deplin functionala. 

Din saptamana a patra este posibila detectarea sarcinii prin ecografie (se observa un conglomerat de celule). Diagnosticul poate fi trecut cu vederea la o examinare ecografica mai putin atenta.
Citeste si:
  • Care sunt cauzele pancreatitei acute?
  • Diabet zaharat - definitie
  • Fibromialgie - generalitati
  • Boala Behcet
  • Acidoza respiratorie