Scarlatina


Scarlatina este o boala infectioasa caracteristica umana, cu evolutie autolimitanta care poate lasa imunitate specifica. In scarlatina se remarca prezenta unei eruptii specifice.

Scarlatina este determinata de streptococul beta hemolitic de grup A, o bacterie gram pozitiva, capabila sa secrete o toxina (numita Dick) care este raspunzatoare de modificarile specifice scarlatinei. Aceasta toxina este secretata la poarta de intrare si difuzeaza cu usurinta in organism. Imunitatea care este dobandita in urma scarlatinei este determinata de aparitia unor anticorpi antitoxina si nu antibacterie.

Epidemiologie

Sursa de infectie este exclusiv omul, bolnav sau purtator sanatos. Starea de purtator sanatos de streptococ este frecvent intalnita in populatie, mai ales in colectivitatile de copii. Se estimeaza ca pana la un sfert din copiii aflati in colectivitate pot prezenta portaj streptococic. O sursa importanta de infectie este reprezentata de bolnavii cu infectii acute, care pot fi faringiene, cutanate.

Calea de transmitere este prin picaturi din secretiile nazofaringiene, prin contact direct sau prin obiecte contaminate. Scarlatina este contagioasa pe o perioada situata intre o zi inaintea debutului si de doua zile dupa inceperea tratamentului antibiotic. Pacientii netratati sunt contagiosi pe toata durata bolii precum si in convalescenta.

Manifestari clinice

Scarlatina are o incubatie de pana la 5 zile, dupa care debuteaza brusc cu febra inalta, stare generala alterata, disfagie, greata, varsaturi. La examenul clinic se poate evidentia faringita, amigdale rosii care pot fi acoperite cu un exudat purulent.

In faza de stare se remarca aparitia eruptiei cutanate (exantem) caracterizata prin aspectul de rac fiert:

• apare intr-un singur puseu
• aspru la atingere
• nu este pruriginos
• micropapular, eritematos cu zone confluente
• nu afecteaza fata
• afecteaza toracele pe partea laterala, fata interna a bratelor, fata anterioara a antebratelor, fata interna coapselor, fata anterioara gambelor
• se descuameaza in solzi fini, in absenta tratamentului, dupa aproximativ 7 zile

Semnele specifice pentru scarlatina sunt:

• facies palmuit cauzat de hiperemia obrajilor
• semnul Grozovici Pastia este observat la nivelul pliurilor de flexiune (articulatiile cotului, pumnului, genunchiului, precum si la nivelul pliurilor abdominale). Se caracterizeaza prin aparitia unor dungi hemoragice orizontale, care sunt patognomonice pentru scarlatina.

Scarlatina prezinta modificari caracteristice si la nivelul mucoaselor. Sunt specifice modificarile la nivelul limbii. In prima zi limba este acoperita cu un depozit alb, dupa care incepe sa se descuameze de la margini catre varf. Dupa aproximativ 5 zile limba apare descuamata, de culoare rosie. In convalescenta limba are un aspect lucios, pentru ca incepe sa se reepitelizeze.

Diagnosticul se bazeaza pe existenta contactului epidemiologic si pe caracteristicile clinice. Titrul ASLO nu este modificat in boala acuta si este folosit pentru monitorizarea unor eventuale complicatii.

Complicatii

Scarlatina poate determina numeroase complicatii care pot fi cauzate de: actiunea toxinei (afectare renala, miocardica, vasculara sau hepatica), diseminarea streptococului de la poarta de intrare (infectii localizate, abcese, flegmon, septicemie, endocardita, meningita) sau cauzate de mecanisme imunologice (afectarea cardiaca reumatismala, reumatismul articular acut, glomerulonefrita acuta difuza poststreptococica, vasculite).

Tratament

Scarlatina este o boala care necesita internare in mod obligatoriu. Streptococului este sensibil la actiunea penicilinei, durata tratamentului fiind de 10 zile minim. Dupa aceasta perioada se poate administra o penicilina de depozit (de exemplu Moldamin), o data pe saptamana, inca doua, trei saptamani. Ca alternativa la persoanele cu alergie la penicilina se poate folosi eritomicina sau o cefalosporina.

Profilaxie

Internarea este obligatorie pentru a scoate bolnavul din focar. Se supravegheaza contactii si se practica dezinfectie terminala. Copiii in colectivitate care vor fi depistati ca fiind purtatori sanatosi vor fi tratati cu penicilina sau eritomicina pana la 7 zile.
Citeste si:
  • Hemostaza primara- etape
  • Acid folic
  • Candidoza
  • Test Lasegue
  • Preinfarct