SIDA - semne si simptome


SIDA reprezinta faza finala a infectiei HIV, caracterizata prin aparitia infectiilor oportuniste si a neoplaziilor, datorate unei imunodepresii celulare profunde caracterizata prin numarul limfocitelor T CD4 (helper) sub 200/mmc. 

Principalele manifestari clinice care apar în SIDA sunt:


•    pulmonare
•    neurologice
•    oculare
•    digestive
•    cutanate
•    la nivelul cavitatii bucale

Afectarea pulmonara

Manifestarile pulmonare in SIDA sunt foarte frecvente, putand fi cauzate de infectii oportuniste (pneumocistoza, tuberculoza), infectii bacteriene nonoportuniste (pneumococ, Haemophilus influenzae, bacili gram negativi) sau localizarea pulmonara a sarcomului Kaposi.

 

Afectarea interstitiala perihilara bilaterala este sugestiva pentru pneumocistoza. Ea se manifest clinic prin febra, tuse seaca si dispnee progresiva.

Infiltratele micro sau macronodulare, cu sau fara escavare sugereaza tuberculoza sau sarcom Kaposi. Tuberculoza imbraca deseori aspect miliariform. Afectarea alveolara sugereaza  pneumonie bacteriana cu pneumococ sau Haemophilus influenzae.

Manifestari neurologice


Manifestarile neurologice in SIDA sunt frecvente, intricate si complexe. Ele sunt cauzate fie de neurotropismul HIV, fie de localizarea in SNC a infectiilor oportuniste sau a tumorilor.

Atunci cand la un bolnav infectat HIV apar convulsii, cefalee, sindrom meningeean, semne de localizare sau tulburari psihice se impune efectuarea de urgenta a unui computer tomograf sau RMN cerebral.

 

Prezenta de abcese cerebrale multiple sugereaza toxoplasmoza cerebrala, care impune instituirea terapiei specifice. Absenta raspunsului favorabil la tratamentul anti-toxoplasma ridica suspiciunea de limfom cerebral.

 

Manifestarile oculare observate prin examinarea fundului de ochi sunt: retinita necrozanta cu virus citomegalic, care in absenta unui tratament specific evolueaza spre cecitate si mai rar retinita toxoplasmozica.

Afectarea digestiva

Manifestarile digestive in SIDA sunt variate:

•    Diareea cronica, uneori hemoragica, impune cautarea în scaun a bacteriilor (Salmonella, Clostridium difficile) sau a protozoarelor  (Cryptosporidium, Isospora belli). Colonoscopia cu biopsii multiple ajuta diagnosticul enterocolitei necrozante cu virus citomegalic sau cu micobacterii, precum si a sarcomului Kaposi intestinal.


•    Disfagia sugereaza candidoza esofagiana sau ulceratii virale cu virus citomegalic sau virus Herpes simplex, care pot fi evidentiate prin fibroscopie esogastrica.

 

•    Leziunile duodenale sunt nespecifice si pot fi cauzate de Cryptosporidium, micobacterii sau virusul citomegalic.

Leziunile cutanate 

Manifestarile cutanate reprezinta un capitol important in clinica infectiei HIV, deoarece ele au incidenta mare, avand deseori valoare revelatoare pentru o infectie HIV inca necunoscuta.

Ele pot avea si valoare prognostica, fiindca aparitia si gravitatea lor este dependenta de numarul de limfocitelor T CD4.

 

Manifestarile cutanate se caracterizeaza printr-un mare polimorfism clinic si etiologic, putand fi clasificate in  infectioase si neinfectioase. Dintre cele infectioase mai frecvente sunt cele virale (herpes bucal sau genital, herpes zoster, Molluscum contagiosum, veruci) si cele fungice (candidoze). Cele neinfectioase pot fi neoplazice (sarcomul Kaposi) sau non-neoplazice (dermatite seboreice, eczeme, prurigo, toxidermii etc).

Manifestari orale

Manifestarile bucale sunt frecvente, variate si deseori sunt revelatoare pentru diagnosticul infectiei HIV si SIDA:
 

Candidozele bucale

 

Candidozele bucale sunt cele mai frecvente manifestari bucale intalnite in infectia HIV.

Se apreciaza ca 50-75% dintre pacientii infectati HIV vor dezvolta o candidoza bucala.

 

Aparitia la un tanar a unei candidoze bucale în absenta unei cauze favorizante (xerostomie, antibiticoterapie, corticoterapie) obliga la efectuarea serologiei HIV.

Exista patru tipuri de candidoze bucale, care in ordinea descrescatoare a frecventei sunt:


•    Candidoza eritematoasa, care se caracterizeaza prin prezenta de leziuni eritematoase la nivelul palatului si fetei dorsale a limbii. Ea  reprezinta forma de candidoza care apare cel mai precoce in cursul infectiei HIV.


•   Candidoza pseudomembranoasa se prezinta sub forma unor pl?ci albe, deta?abile la grataj, care lasa zone hemoragice. Ele apar de obicei in stadiul  SIDA si sunt localizate mai ales pe limba, palat si mucoasa jugala.


•    Candidoza hiperplazica este localizata la nivelul mucoasei jugale, bilateral si consta în aparitia unor placi albe nedetasabile la grataj. Localizarea retrocomisurala observata in formele clasice este exceptional? in infectia HIV.


•    Cheilita angulara sau stomatita angulara apare la unul din 8 bolnavi cu infectie HIV. Ea a fost initial descrisa la batranii edentati; aparitia ei la un tanar impune efectuarea serologiei HIV. Aceasta se manifesta sub forma unor crustefisurate, eritematoase, mai mult sau mai putin ulcerate si dureroase, localizate la nivelul comisurilor bucale.

Diagnosticul clinic al candidozelor este usor. Izolarea candidei este greu de interpretat, pentru ca ea poate fi prezenta ca saprofit in cavitatea bucala la 20-50% din indivizii sanatosi.
 

Gingivitele si parodontitele

Gingivitele si parodontitele sunt de obicei bacteriene si în infectia HIV au deseori caracter ulceronecrotic si hemoragic, fiind refractare la tratamentul uzual. Ele se manifesta clinic prin durere intensa care impiedica alimentarea si hidratarea paceintului. La examenul obiectiv se observa eritem gingival linear, leziuni ulceronecrotice gingivale si ale papilelor interdentare.

 

Etiologia este de obicei polimicrobiana, fiind reprezentata de asocieri de bacterii aerobe si anaerobe. Mai rar sunt implicati bacilii gram negativi (Klebsiella pneumoniae si Enterobacter cloacae).

Gingivostomatitele ulcerative

Gingivostomatita herpetica este frecvent intalnita. Ea se manifesta prin multiple leziuni veziculoase sau ulcerative la nivelul mucoasei bucale (gingivale, jugale, palatale, linguale), care se extind deseori catre faringe, esofag sau catre buze si regiunea peribucala.

Virusul citomegalic poate determina leziuni ulcerative bucale mari si solitare. Primoinfectia HIV se poate manifesta printr-o gingivostomatita aftoasa severa.

 

Unele dintre substantele active pe virusul HIV pot determina leziuni ulcerative bucale sau gastrointestinale (zalcitabina, zidovudina). Etiologia acestor leziuni este de obicei dificil de stabilit.

 

Leucoplazia paroasa a limbii

 

Leucoplazia paroasa a limbii este o infectie cronica cu virus Epstein Barr a celulelor epiteliale ale limbii, intalnita frecvent in cursul infectiei HIV.

 

Aparitia leucoplaziei paroase la un individ anunta seropozitivitatea HIV in 99,9% din cazuri, fiind deci o manifestare clinica revelatoare pentru infectia HIV.

 

Ea apare foarte rar în cursul leucemiilor sau dupa transplante.

Aparitia leucoplaziei paroase la un pacient cunoscut ca seropozitiv HIV sugereaza trecerea bolii din stadiile pre-SIDA în SIDA. Ea apare de obicei atunci când numarul de LT CD4 a scazut la 250/mm3, fiind intotdeauna un factor de prognostic nefavorabil.


Leucoplazia paroasa se caracterizeaza prin aparitia unor striatiuni albe, verticale, paralele, de dimensiuni variabile (mm sau cm), nedetasabile, neregulate, localizate mai ales la nivelul marginilor laterale ale limbii, bilateral.

 

Ele se extind rareori spre fata dorsala sau ventrala a limbii sau spre mucoasa bucala. Aceste leziuni sunt in general asimptomatice, rareori exprimandu-se prin arsuri, dureri sau senzatie de corp strain pe limba.

 

Disconfortul este mai degraba estetic decat functional.


În functie de localizare, leucoplazia paroasa poate avea aspect neted (plat), ondulat (paros) sau mixt.

Histologic, leucoplazia paroasa se caracterizeaza printr-o hiperkeratoza importanta asociata cu acantoza la nivelul celulelor balonizate sau koilocitare, precum sii prin absenta vreunei reactii inflamatorii subepiteliale.


Evolutia poate fi spre regresie spontana in 25% din cazuri, sau spre agravare in majoritatea cazurilor. Tratamentul este rezervat numai cazurilor simptomatice.

 

Sarcomul Kaposi bucal

Sarcomul Kaposi este o tumora maligna cu evolutie lenta, care este intalnita cu precadere la pacientii cu HIV/SIDA.

Jumatate din bolnavii care prezinta sarcom Kaposi cervicofacial au si leziuni bucale, care sunt localizate mai ales pe palatul posterior si mai rar pe gingii sau limba.

 

Sarcomul Kaposi bucal este initial asimptomatic, prezentandu-se sub forma unor leziuni eritemato-violacee, care spre deosebire de hemangioame nu dispar la presiune. Biopsia este cea care transeaza diagnosticul.

 

Limfoamele si carcinoamele bucale

 

Limfoamele bucale sunt  nonhodgkiniene si se manifesta prin tumefierea rapida a mucoasei bucale si gingivale. Incidenta lor în infectia HIV nu este bine stabilita.


Carcinoamele celulare scuamoase bucale afecteaza mai ales limba. Incidenta lor este de asemenea necunoscuta.

 

Manifestarile de origine necunoscuta

Aceasta categorie cuprinde ulceratiile aftoase bucale, afectarile glandelor salivare si purpura bucala. Ulceratiile bucale aftoase sunt frecvent intalnite, afectând 8-10% din pacientii infectati HIV si sunt în general asociate cu ulceratii faringiene si esofagiene.

 

Ele sunt localizate mai ales pe palat, sunt persistente si rebele la tratamentele conventionale, dar raspund bine la corticoterapie. Ele impun deseori efectuarea de biopsii pentru a exclude ulceratiile neoplazice sau infectioase.
Citeste si:
  • Obezitatea - definitie
  • Infectie urinara - tratament
  • Poliomielita
  • Ce simptome apar in apendicita acuta?
  • Osteosarcomul - cel mai frecvent tip de sarcom