Sindromul Reye


Sindromul Reye asociaza o encefalopatie severa cu degenerescenta grasa a ficatului - modificari care apar in timpul unor infectii virale banale cum ar fi gripa sau varicela, tratate cu aspirina. Acest sindrom a fost descris pentru prima data in anul 1929 de catre Reye si Johnson.
Incidenta sindromului Reye a scazuta foarte mult dupa evitarea administrarii de aspirina la pacientii cu infectii virale. Incidenta este de mai putin de 1/100 000 locuitori.

Apare la varstele sub 18 ani in perioada de convalescenta a unei infectii virale necomplicate - cel mai frecvent gripa dar si varicela.
Mortalitatea se situeaza intre 20 % si 40 %, cu un numar mare de sechele la supravietuitori.
Debuteaza cu varsaturi incoercibile care determina deshidratare, dupa care se instaleaza semnele afectarii encefalitice - somnolenta, obnubilare, confuzie, agitatie psihomotorie, coma.

Nu exista tratament etiologic. Pacientii se interneaza intr-o sectie de terapie intensiva, pentru sustinerea functiilor vitale, corectarea dezechilibrelor hidro electrolitice si acidobazice. Se administraza perfuzii cu glucoza si vitamine din grupul B. Masurile de profilaxie constau in evitarea administrarii de aspirina la pacientii cu infectii virale.
Citeste si:
  • Apendicita cronica - descriere si simptome
  • Meissner, corpusculi
  • Fibromialgie - generalitati
  • Ce este prolactina?
  • Fiere