Sindrom umar-mana


Sindromul umar-mana are etiologic 4 mari cauze: 
-traumatisme ale umarului si mainii
-afectiuni coronariene (infarct miocardic, angina pectorala)
-artroza cervicala
-afectiuni neurologice (hemiplegie, Parkinson, herpes zoster). 

Sindromul poate debuta unipolar si poate deveni bipolar fie cu prinderea umarului si apoi a mainii, fie dupa un traumatism al mainii si apoi prinderea umarului. 
 

Aspecte clinice


Sunt prezente simptomele unei algoneurodistrofii a mainii (durere si tulburari vasomotorii trofice); de periartrita scapulohumerala cu dureri la nivelul umarului trecand de la umar la umar blocat (stadiul 3 al sindromului).

Sindromul evolueaza in 3 stadii cu o durata de 3-6 luni fiecare. 

Stadiul 1: bolnavul acuza dureri la nivelul membrului superior afectat cu intensitate maxima la nivelul umarului; redoare marcata la nivelul mainii unde se constata edem cu aspect rozaliu, turgescenta venoasa pe fata dorsala a mainii; cresterea temperaturii locale si hipersudoratie. Degetele sunt flectate si mobilitatea lor este limitata prin redoare ce poate afecta si pumnul; semnele generale de boala lipsesc. Radiografic integritatea suprafetei articulare; osteoporoza difuza la nivelul capului humeral si a oaselor carpului. Biologic tabloul este normal. 

Stadiul 2: redoarea regreseaza dar persista durerea ?i edemele regreseaza, dar tulburarile trofice se intensifica aparand atrofie musculara a eminentei tenare si hipotenare si unghii casante.

Stadiul 3: (stadiul sechelar)-discreta redoare a umarului si mainii; pe primul plan-tulburari trofice sechelare de tipul sclerodactileo si mai rar o induratie a aponevrozei palmare. 

Diagnostic diferential: debutul unei poliartrite reumatoide la care insa afectarea este simetrica, edemul difuz, iar tabloul arata o crestere a VSH-ului si prezenta factorului reumatoid; accesul de guta-in care apar semne sistemice, iar concentractia sanguina a acidului uric creste; stadiul incipient al sclerodermiei difuze-apar frecvente modificari tegumentare la nivelul degetelor. In sindromul mana-umar sclerodactiliile apar in stadiul sechelelor cand istoricul de sindrom algoneurodistrofic este foarte rar. 

 

Tratament


Tratament medicamentos: medicamente AINS (indometacin, fenilbutazona, voltaren); cortizonice; asociate. AINS are ca efect scaderea durerii si edemului (utile in primele 2 stadii); ameliorarea circulatiei. In cazul osteoporozei se mai folosesc calcitonina cu actiune hipocalcemianta si hipofosfatemianta prin inhibitia resorbtiei osoase calcice si alimentatie bogata in lapte. Se mai recomanda medicatie psihotropa cu tranchilizante majore (neuroleptice) sau minore (hidroxizin). 


Tratament chirurgical: imobilizarea gipsata a segmentului in stadiul 1 pentru ameliorarea durerii. Dezavantaj: grabeste atrofia osoasa; mareste iritatia simpatica locala. Se recomanda gipsul de noapte; simpatectomia chirurgicala (blocaj simpatic cu novocaina) poate da ameliorari definitive; chirurgia reparatorie functionala se adreseaza stadiului 3 sechelar atrofic cu retractii musculoligamentare si redori articulare rezolvand functional sechelele mainii. 

Tratament fizical: repausul, termoterapia, electroterapia, masaj, kinetoterapia (de importanta maxima).
Citeste si:
  • Edem cardiac
  • Splina
  • Cornaj
  • Viroza respiratorie
  • Hematemeza - definitie