Sinovita vilonodulara pigmentata


Sinovita vilonodulara pigmentata face parte din grupul tumorilor primare ale articulatiilor, tecilor sinoviale si burselor. Aceste tumori se intalnesc foarte rar. Majoritatea se formeaza in sinoviala si sunt benigne. Determina cresterea in volum a articulatiei si acumulare de lichid.

Sinovita vilonodulara pigmentata se intalneste cu frecventa egala la ambele sexe. Cauza este necunoscuta. Afecteaza de cele mai multe ori o singura articulatie, cel mai frecvent genunchiul.

Exista o multiplicare anarhica la nivelul celulelor sinoviale, acestea au aspect modificat cu numeroase prelungiri, pediculate sau sesile, exista mase lobulare, care fuzi oneaza si formeaza noduli.

Sub aceste celule se gaseste un infiltrat bogat format din celule mari de forme diferite, asemanatoare histiocitelor, macrofage incarcate cu hemosiderina sau lipide, fibroblasti, limfocite, celule gigante multinucleate.

Zona modificata prezenta zone hemoragice si depozite de hemosiderina. Leziunile care sunt tinere sunt mai bogate in fibroblasti.

Exista mai multe forme clinice si anatomopatologice: exista o forma difuza care intereseaza intreaga sinoviala articulara, teaca tendinoasa sau bursa, o forma nodulara solitara si a treia forma, tenosinovita nodulara localizata.

sinovitele difuze si nodulare au tendinta de invazie a osului, de la locul de patrundere a vaselor nutritive. Se formeaza eroziuni de dimensiuni crescute, chistice care sunt mai frecvent la articulatiile care prezinta o capsula densa, inextensibila, cum ar fi articulatia soldului. Articulatiile care sunt rar afectate de eroziuni sunt articulatiile cu capsula distensibila cum ar fi genunchiul.

Formele nodulare apar mai frecvent la sexul feminin si se dezvolta la articulatiile mici ale mainii si piciorului, iar formele difuze afecteaza mai ales articulatiile mari. Tenosinovita localizata nodulara mai este denumita si tumora cu celule gigante a tecii tendonului.

Tenosinovita multinodulara intereseaza mai ales flexorul indexului si inelarului.

Manifestarile clinice sunt dominate de durere, tumefiere recurenta prin aparitie a lichidului sinovial. Acesta are culoare bruna sau este serosanghinolent.

La examenul radiografic se poate evidentia prezenta de eroziuni chistice. Artroscopia este folositoare diagnosticului, permit recoltarea de biopsie, care este analizata din punct de vedere histopatologic.

Tratament - de electie este sinovectomia totala. Recidivele sunt frecvente - 40%. In cazurile de distrugere articulara masiva se face artroplastie.
Citeste si:
  • Alfa-fetoproteina
  • Sindrom hepatorenal - definitie
  • Sistem cardiovascular
  • Ce este fibrilatia ventriculara?
  • Colita ulcerativa