Sistemul complement


Complementul este un sistem alcatuit din aproximativ douazeci de enzime care participa la apararea imuna, avand un rol complementar in raspunsul imun umoral. De asemenea, are un rol important in inflamatie.

Unele componente ale complementului ( Ca si C5a ) au efect intens proinflamator prin stimularea degranularii mastocitelor si bazofilelor, cu eliberarea histaminei, cu efect intens chemotactic asupra polimorfonuclearelor.

Prin C3b, care este produs in permanenta pe cale alternativa, se realizeaza opsonizarea, adica recunoasterea imunologica nespecifica. De asemenea, complementul este un sistem cu functie efectorie, contribuind la fagocitoza, in cazul antigenelor solutiile si produce liza osmotica in cazul antigenelor corpusculate, cum ar fi hematiile , trombocitele, bacteriile.Contributia sistemului complement la fagocitoza complexelor imune

Este cunoscut faptul ca in cadrul raspunsului imun umoral se formeaza complexe imune prin combinarea anticorpilor cu antigenele. Aceste complexe imune trebuie eliminate din organism prin fagocitoza, de catre macrofage si neutrofile. In mod normal, complexele imune se produc cu exces de anticorpi. Acest exces favorizeaza formarea unor retele. In ochiurile complexelor imune se depune C3b, un component al sistemului complement, care se formeaza permanent in circulatie. Fixarea C3b impiedica dezvoltarea complexa a retelei si mentine complexele imune la dimensiuni mici , cea ce favorizeaza fagocitoza. De asemenea, prin intermediul C3b complexele imune sunt captate de catre hematii care au receptori de suprafata lor. Hematiile transporta complexele imune pana la splina si ganglionii limfatici, unde sunt fagocitate de catre macrofage.

Complementul participa la prima etapa a raspunsului imun umoral, prin faptul ca C3b se depune pe membranele si structurile care nu apartin organismului. Acest proces se numeste opsonizare si favorizeaza captarea antigenelor de catre celelalte celule care intervin in raspunsul imun umoral.

Sistemul complement intervine in liza osmotica antigenelor corpusculate. Unele antigenele corpusculate, de exemplu bacteriile sunt opsonizate prin depunerea pe suprafata lor de anticorpi specifici. Acesti anticorpi nu pot distruge bacteriile. In schimb, apar modificari la nivelul moleculelor anticorpilor care exteriorizeaza un situs activator care permite moleculelor complementului sa se activeze. Aceasta reprezinta activarea caii clasice a complementului prin care se formeaza complexul de atac al membranei. Aceasta se depune pe membrana antigenelor corpusculate si perforeaza suprafata acestea, producand liza osmotica.

Sistemul complement functioneaza pe principiul cascadei. Initial fiecare componenta a complementului este in stare inactiva. Cand se activeaza prima componenta, aceasta duce la activare alteia, care va activa urmatoarea enzima. Activarea duce la amplificarea procesului, pentru ca o molecula activeaza cateva mii de alte molecule. Activarea enzimelor se face prin proteoliza limitata. Aceasta inseamna ca molecula inactiva este scindata intr-un fragment mic si unul mare. Fragmentul mic ramane in faza fluida iar fragmentul mare se depoziteaza pe suprafata membranara. Prin depuneri succesive se formeaza complexul de atac al membranei.
Citeste si:
  • Creatinina- semnificatie clinica
  • Lombalgie acuta - aspecte clinice
  • Ce este hematochezia?
  • Episod hipomaniacal
  • Hipersalivatie