Socul cardiogen prin embolie pulmonara masiva


Socul cardiogen este un tip particular de soc, in care inima este afectata primar si sever.
Reprezinta o forma de insuficienta cardiaca care evolueaza rapid si care nu permite instalarea mecanismelor compensatorii pe termen lung.

Cei mai importanti factori etiologici sunt: infarctul miocardic acut, aritmiile grave, tamponada cardiaca, embolia pulmonara masiva.

Socul cardiogen prin embolie pulmonara masiva apare prin obstructia arterelor pulmonare cu material embolic.
Obstructia are efecte anterograde si retrograde.
Anterograd apare scaderea perfuziei pulmonare, care duce la scaderea umplerii ventriculului stang si scaderea debitului cardiac.
Retrograd apare o suprasolicitare brusca de presiune a ventriculului drept care produce insuficienta ventriculara dreapta acuta cu staza venoasa periferica.


Exista mai multe feluri de embolii:

Tromboembolia

Tromboembolia apare cand in teritoriul venos profund se formeaza un trombus de mari dimensiuni. Cel mai frecvent, acest fenomen apare in tromboflebitele membrelor inferioare, la bolnavii imobilizati in pat mult timp. Un fragment de trombus rupt migreaza prin vena cava inferioara, trece prin cavitatile cordului drept si se blocheaza in arterele pulmonare.

Embolia gazoasa

Embolia gazoasa apare daca patrunde in circulatie un volum mare de aer. Fenomenul are loc in traumatismele venelor de la nivelul extremitatii cefalice. In aceste vene presiunea sangelui este negativa si comunicarea venei cu aerul atmosferic duce la patrunderea de aer in vas.

Embolia grasoasa

Embolia grasoasa se produce prin intrarea in fluxul circulator de maduva osoasa grasa, fenomen care are loc in cazul fracturilor de femur.

Embolia amniotica

Embolia amniotica poate complica o nastere dificila, cand in circulatie trece o cantitate mare de lichid amniotic, impreuna cu fire de par si celule descuamate de la fat, care produc la nivelul circulatiei pulmonare materne constrictia reflexa a arteriolelor.
Citeste si:
  • Ce este imunoelectroforeza?
  • Hemoglobina normala
  • Teste pentru hemoragii intestinale oculte
  • Chiuretajul subgingival
  • Ce este ruminatia (mericismul)?