Soc hipovolemic


Socul hipovolemic se caracterizeaza prin hipotensiune, puls rapid, piele palida si rece, hiperventilatie, sete intensa, anxietate si obnubilare.

Socul hipovolemic este impartit in diferite categorii in functie de cauze. Astfel putem intalni soc hemoragic, soc traumatic, soc chirurgical si soc determinat de arsuri. Fiecare dintre aceste tipuri de soc are caracteristici particulare. De asemenea, se poate instala soc hipovolemic cand se pierd cantitati importante de lichide prin varsaturi sau diaree.

In socul hipovolemic, ca de altfel in toate tipurile de soc, perfuzia inadecvata la nivel tisular determina cresterea glicolizei anaerobe.

Glicoliza anaeroba determina cresterea productiei de acid lactic. In cazurile severe, lactatul poate creste pana la 9 mmol/l, fata de valoarea normala de aproximativ 1 mmol/l. Acidoza lactica deprimant contractilitatea miocardului, scade tonusul vascular si scade raspunsul la catecolamine si poate determina coma.

Exista o serie de mecanisme care au rol compensator in hipovolemie: vasoconstrictia, tahicardia, venoconstrictia, tahipneea, trecerea lichidului interstitial in capilare, cresterea secretiei de vasopresina, glucocorticoizi, renina si aldosteron, eritopoietina si cresterea sintezei de proteine plasmatice.

Vasoconstrictia este un factor care actioneaza asupra tuturor vaselor din organism, cu exceptia celor din miocard si creier. Acestea sunt organe vitale care trebuie protejate in timpul socului. Vasoconstrictia la nivel cutanat determina paloare si scaderea temperaturii locale iar vasoconstrictia la nivel renal determina insuficienta renala. Vasoconstrictia la nivel renal reduce filtrarea glomerulara si astfel scade pierderea de apa, fiind un mecanism compensator.

Primul mecanism cardiac compensator care intervine este reprezentat de tahicardie.

Scaderea presiunii arteriale stimuleaza receptorii carotidieni si aortici, care stimuleaza respiratia si cresc descarcarile de substante vasoconstrictoare. Hipovolemia se caracterizeaza printr-o crestere importanta a nivelului circulant al mai multor hormoni presori cum sunt adrenalina si noradrenalina, angiotensina sivasopresina. Angiotensina si ACTH determina cresterea secretiei de aldosteron, cu absorbtie crescuta de sodiu si apa care incearca sa inlocuiasca volumul de lichid pierdut.

Forme de soc hipovolemic
 

Socul hemoragic este probabil cel mai studiat deoarece este usor de reprodus pe animale.

In cazul unei hemoragii moderate (5-15 ml/kg ) presiunea arteriala medie poate ramane normala.

In cazul unei hemoragii mai severe, presiunea arteriala scade.

Dupa hemoragie, proteinele plasmatice pierdute sunt inlocuite prin sinteza hepatica, si concentratia lor revine la normal in aproximativ 3-4 zile. Eritropoietina este crescuta, dar de obicei dureaza aproximativ 4-8 saptamani pentru revenirea hemogramei la normal.Socul traumatic are loc cand exista leziuni severe la nivelul muschilor si oaselor. Acest tip de soc se intalneste in razboaie sau in accidente de automobil. Sangerarea la nivelul leziunilor este principala cauza de soc. Cantitatea de sangecare poate fi pierduta la nivelul unei leziuni care apare minora este remarcabila.
Leziunile musculare reprezinta o problema serioasa, mai ales atunci cand se insotesc de sindrom de strivire. Atunci cand presiunea asupra tesuturilor este indepartata si sunt din nou reperfuzate, sunt generati radicali liberi, care determina alte leziuni.
Nivelul calciului in celulele lezate poate ajunge la niveluri toxice. Cantitati mari de potasiu sunt eliberate in circulatie. Mioglobina si alti produsi de la nivelul tesuturilor reperfuzate se pot acumula la nivel renal, tesut deja afectat de hipotensiune si se pot bloca tubulii renali, determinand anurie.


Socul chirurgical este determinat de asocierea hemoragiei cu sangerarea in tesuturi si deshidratare.

Socul determinat de arsuri este cauzat de pierderea plasmatica de la nivelul tesuturilor arse. Hematocritul creste producand hemoconcentratie severa. De asemenea, exista modificari metabolice complexe care asociate cu infectiadetermina o mortalitate crescuta.
Citeste si:
  • Boala amniotica - definitie si cauze
  • Bruceloza
  • Anatomia dintilor
  • Albumina urinara
  • Ce este vertijul?