Splina


Splina este un organ intalnit la vertebrate, cu roluri importante in sistemul imun si in eliminarea hematiilor imbatranite sau cu defecte. Splina reprezinta un filtru pentru microorganismele care au patruns in sange, iar aici sunt sintetizati anticorpi care neutralizeaza aceste microorganisme.


De asemenea, splina este un organ in care exista rezerve de elemente figurate, care sunt eliberate in caz de hemoragie.

Localizare splina: organ limfoid secundar situat in cavitatea abdominala la nivel subdiafragmatic stang. 

Greutatea splinei normale la o persoana adulta este de 120 -150 grame.

Dimensiuni splina (la o persoana adulta):
12 centimetri diametru longitudinal
6 centimetri diametru transversal
3 centimetri diametru anteroposterior.
 

Embriologie


Spre deosebire de majoritatea organelor tractului digestiv, care provin din endoderm, splina este formata din tesutul mezenchimal - tesut din care se formeaza tesutul conjunctiv, oasele, cartilajele, sistemul limfatic si sistemul circulator.
 

Vascularizatia splinei


Vascularizatia arteriala a splinei este asigurata de artera splenica, care provine din trunchiul celiac sau poate avea originea in artera mezenterica superioara sau direct din aorta. Splina este cel mai vascularizat organ din organism - prin splina trec aproximativ 350 de litri de sange/zi. Splina contine in mod normal aproximativ o unitate de sange - fapt important in traumatismele toraco-abdominale. Ruptura de splina are potentialul de a declansa un soc hemoragic letal. Splina este cel mai frecvent organ abdominal lezat in traumatismele abdominale.

Vascularizatia venoasa a splinei este asigurata de vena splenica care este unul din principalii afluenti ai venei porte.

Similar timusului, splina prezinta doar vase limfatice eferente.

Experimentele efectuate cu limfocite marcate radioactiv au aratat ca pe parcursul unei zile prin splina trec mai multe celule imunitare decat prin toate grupele ganglionare la un loc.

Splina - localizare in sectiune transversala

Structura si rolurile splinei


Splina este formata din:
la exterior prezinta o capsula fibroasa care trimite prelungiri fibroase in interior
pulpa rosie - este zona in care sunt distruse hematiile care au defecte structurale sau sunt imbatranite. In aceasta zona se gasesc macrofage care au rolul de a elimina eritrocitele. De asemenea, in splina se gasesc aproximativ jumatate din monocitele totale ale organismului. Monocitele sunt celule circulante care migreaza in diverse tesuturi si se transforma in macrofage.
pulpa alba - este un tesut care este situat in jurul ramificatiilor arterei splenice si care formeaza zone caracteristice anumite zonele limfatice periarteriolare splenice (PALS - periarteriolar lymphoid sheath). Aici se afla numeroase limfocite B si limfocite T. Limfocitele B sunt agregate si formeaza foliculi. Limfocitele B coopereaza cu limfocitele T ce se transforma in plasmocite, celule care vor sintetiza anticorpi.

Splina este un organ cu rol esential in cadrul sistemului imunitar. Splina face parte din sistemul reticuloendotelial, numit in prezent sistemul fagocitar mononuclear. Este considerat un organ limfoid secundar, alaturi de ganglionii limfatici, care filtreaza agentii patogeni care au patruns in sange.

Splina prezinta roluri importante in hematopoieza (formarea de elemente figurate: leucocite, eritrocite, trombocite) fetala, pana la luna a cincea de dezvoltare intrauterina. Hematopoieza a adultului are loc la nivelul maduvei hematogene (care se afla in speciala in oasele late si epifiza oaselor lungi). Cu toate acestea, si la persoanele adulte, splina este considerata un organ hematopoietic si poate forma elemente figurate in anumite conditii patologice.

 

Examinare semiologica


Din punct de vedere semiologic, splina nu se poate palpa, dar se poate percuta pe linia axilara medie, cu pacientul asezat in decubit lateral drept.
 

Splenectomia


Absenta splinei (de obicei dupa indepartare chirurgicala) se numeste splenectomie. Splenectomia este asociata cu cresterea riscului de infectii severe, in special cu bacterii incapsulate cum ar fi: Neisseria meningitidis, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae. De asemenea, persoanele cu splenectomie prezinta un raspuns mai slab dupa administrarea de anumite vaccinuri. In caz de splenectomie, functiile splinei sunt preluate partial de catre ficat.
 

Splenomegalia


Splenomegalia reprezinta marirea de volum si in greutate a splinei. Splenomegalia apare in diverse afectiuni proprii ale splinei sau in afectiuni generale ale organismului.

Exista mai multe grade de splenomegalie:
gradul I - splina este palpabila sub rebordul costal
gradul II - splina este palpabila pana la jumatatea distantei dintre rebordul costal stang si ombilic
gradul III - splina palpabila la ombilic
gradul IV - splina palpabila dincolo de ombilic.

Splenomegalia (splina marita) cauze:
infectii: parazitare, bacteriene, virale
vasculite: poliarterita nodoasa
boli hematologice: talasemia, boli mieloproliferative, hiperplazia splenica primara
congestive: ciroza, obstructie de vena porta, insuficienta cardiaca decompensata, pericardite restrictive
neoplazice: leucemie, limfoame, mielom multiplu, metastaze splenice, tumori splenice benigne
afectiuni diverse: chisturi splenice, amiloidoza, telangiectazia hemoragica

Splenomegaliile masive se intalnesc in:
leucemie: mai ales in leucemia granulocitara cronica, leucemia cu celule paroase
limfoamele maligne
talasemia majora
malaria
leishmanioza
boala Gaucher.

Hipersplenism


Prin termenul de hipersplenism se intelege un sindrom care rezulta in urma cresterii functiilor splenice, care au loc in splenomegalie. Hipersplenismul determina anemie, leucopenie si trombocitopenie, pentru ca elementele figurate sunt distruse in exces sau stocate la nivel splenic.
Citeste si:
  • Acantoza
  • Boala Behcet
  • Tipuri de mers patologic - mersul stepat
  • Talasemie
  • Enterocolita acuta