Steatoree


Steatoreea reprezinta diaree secundara unui sindrom de malabsorbtie, cu afectarea digestiei lipidelor. Steatoreea se caracterizeaza prin aparitia unui scaunul voluminos, mai usor decat apa, pastos, decolorat, urat mirositor, grasos.

Deficitul de resorbtie a grasimilor se complica de cele mai multe ori si in timp relativ scurt 2 - 3 saptamani, cu deficite de resorbtie a vitaminelor liposolubile, cea mai evidenta fiind hipovitaminoza K. Hipovitaminoza K determina sindrom hemoragipar secundar, pentru ca este implicata in sinteza factorilor de coagulare 2, 7, 9, 10.

Steatoreea poate fi cauzata de mai multe afectiuni care determina scaderea enzimelor care sunt implicate in digestia lipidelor. Lipaza este o enzima foarte importanta de origine pancreatica, a carei absenta determina steatoree. Deficitul de sinteza pancreatica se intalneste in pancreatita cronica, cancerul de  pancreas (care determina scaderea lipazei la nivel intestinal si prin compresia cailor de excretie), mucoviscidoza, etc..

Digestia lipidelor este facilitata de sarurile biliare, care permite dispersia lipidelor in micelii care pot fi ulterior descompuse de catre lipaza. Sarurile biliare sunt sintetizate la nivel hepatic, actioneaza asupra lipidelor dupa care sunt reabsorbite la nivelul ileonului terminal, preluate de catre ficat, reexcretate de ficat in bila. Acesta este circuitul enterohepatic al sarurilor biliare, care poate fi afectat intr-o serie de afectiuni, cauzate de afectarea ileonului terminal, mai frecvent. De asemenea o cauza frecventa de steatoree este reprezentata de obstructia cailor biliare, care determina scaderea acizilor biliari la nivel intestinal.

Steatoreea poate fi cauzata de un deficit de absorbtie a grasimilor, de exemplu abetalipoproteinemia. Rezectiile intinse de intestin scurteaza timpul de contact al alimentelor cu mucoasa si determina tulburari complexe de absorbtie si aparitia steatoreei.
Citeste si:
  • Ce este astenia?
  • Glaucom - descriere si forme clinice
  • Cardiomiopatia dilatativa determinata de consumul de alcool
  • Boala artrozica
  • Ulcer duodenal