Talasemie


Definitie


Talasemiile sunt afectiuni genetice caracterizate prin reducerea sintezei lanturilor de globina, care intra in structura hemoglobinei.

O molecula de hemoglobina este format din:
- 4 lanturi de globina
- 4 molecule de hem, fiecare contine un atom de fier

Exista mai multe tipuri de lanturi de globina, fiecare fiind codat de catre gene separate:
- alfa
- beta
- gama
- delta
- epsilon
- zeta

Principalele tipuri de hemoglobina sunt:
- hemoglobina A 1- este formata din doua lanturi alfa si doua lanturi beta - este hemoglobina majoritara la adult
- hemoglobina A 2 - este format din doua lanturi alfa si doua lanturi delta
- hemoglobina F - este format din doua lanturi alfa si doua lanturi gama - este hemoglobina majoritara la fat

La adult putem intalni:
- hemoglobina A 1 - 95, 5 - 97, 5 %
- hemoglobina A 2 - 1, 3 - 3, 5 %
- hemoglobina F - 1 %

Lanturile alfa sunt codate de 2 gene care se afla pe cromozomul 16. Exista doua alele transmise de la mama si doua transmise de la tata.

Pentru lanturile alfa exista o gena care se afla pe cromozomul 11. Exista o alela transmisa de la mama si una transmisa de la tata.
 

Beta talasemia


Beta talasemia este consecinta unor modificari genetice variate. Rezultatul este scaderea cantitatii de lanturi beta.

Beta talasemia este intalnita pe tot globul, dar frecventa este mai mare in tarile din jurul marii mediterane, in India, Pakistan, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, unde prevalenta purtatorilor de defecte genetice pentru talasemie beta este de pana la 30 %.

Se presupune ca in aceste zone se intalneste cu frecventa crescuta defectului genetic pentru beta talasemie, pentru ca acesta confera protectie impotriva infestarii cu parazitul Plasmodium falciparum.
 

Beta talasemia minora


Aceasta forma de beta talasemie apare atunci cand este afectata o singura gena dintre cele doua care codeaza lanturile beta.
Majoritatea pacientilor nu prezinta simptome. Concentratia de hemoglobina este normala sau usor scazuta.
Pe frotiu pot sa apara hematii de dimensiuni mai mici ( microcite ), hematii in tinta, eritrocite cu granulatii bazofile.
Nivelurile de hemoglobina A 2 si hemoglobina F sunt usor crescute.
Concentratia fierului la nivel seric ( sideremia ), feritina si capacitatea totala de legarea fierului sunt normale.
 

Forma homozigota de beta talasemie


Aceasta forma apare cand sunt afectate ambele gene care codeaza lanturile beta.
Exista:
talasemia majora - cu anemie severa care apare incepand cu a doua luna de viata
beta talasemie - forma intermediara - anemie moderata care apare dupa varsta de un an

Din cauza incapacitatii de a se produce lanturi beta, hematiile vor fi incarcate cu lanturi alfa in exces, care vor precipita.
Precursorii eritrocitari, precum si hematiile adulte care contin lanturi alfa precipitate sunt de fapt celule anormale, care sunt fagocitate de catre macrofagele din splina, ficat si din alte organe.

Astfel, anemia care se instaleaza este atat consecinta deficitului de sinteza de la nivelul maduvei hematogene cat si distrugerii in exces a hematiilor anormale la nivelul splinei, ficatului si a altor organe.
 

Beta talasemia majora ( anemia Cooley )


Copiii cu beta talasemia majora nu prezinta simptome la nastere, pentru ca sinteza de hemoglobina F nu este afectata.
Hemoglobina F este alcatuita din doua lanturi alfa si doua lanturi gama.
Se instaleaza anemie severa - 2, 5 - 6, 5 grame pe decilitru - in primele luni de viata, atunci cand hemoglobina fetala incepe sa fie inlocuita cu hemoglobina adulta A 1.

Copiii prezinta anemie, icter, tulburari de crestere, hepatomegalie si splenomegalie.

Este necesara instituirea unui program de transfuzii, in caz contrar cresterea este intarziata si se accentueaza modificarile de mai sus.
Copiii prezinta deformarea scheletului, din cauza expansiuni tesutului eritropoietic care se afla in maduva hematogena din oase. Acest fapt este cauzat de hipoxia cronica determinata de anemie, care duce la stimularea continua a maduvei hematogene.

Modificari ale scheletului:
- boselarea oaselor frontale si parietale
- marirea oaselor maxilare, cu anomalii de implantare a dintilor
- corticala subtire a oaselor lungi, cu cresterea riscului de fractura
- calota craniana prezinta modificari caracteristice - aspect de craniu in perie


Hematiile pacientului cu talasemie sunt anormale, din cauza lipsei lanturilor beta si existentei de lanturi alfa in exces. Din aceasta cauza, acestea hematii sunt recunoscute ca fiind anormale si sunt distruse de catre splina. Durata de viata a hematiilor este scazuta, iar in acelasi timp creste volumul splinei- splenomegalie. Cresterea volumului splinei determina hipersplenism, care la randului duce la neutropenie ( scaderea numarului de neutrofile din sange ) si trobocitopenie ( scaderea numarului de trombocite din sange ).

Pacientii prezinta crestere a absorbtiei intestinale a fierului, care impreuna cu cel adus de catre hematiile transfuzate - fiecare unitate de sange transfuzata contine aproximativ 2 00 miligrame de fier - contribuie la aparitia hemosiderozei, caracterizata prin excesul de fier si depunerea acestuia in diverse tesuturi. Hemosideroza este cauza de deces la pacientii cu beta talasemie.

Depunerea excesului de fier determina:
- ciroza hepatica
- diabet bronzat
- leziuni cardiace cu aritmie severa si insuficienta cardiaca
- disfunctie endocrina- tulburari de crestere, dezvoltare insuficienta a caracterelor sexuale secundare


Frotiul de sange periferic arata eritrocite de dimensiuni reduse ( microcite ), palide, care prezinta modificari de marime si forma, precum si hematii in tinta.

Sideremia este crescuta, capacitatea totala de legarea fierului este scazuta, transferina este aproape complet saturata.
Electroforeza arata peste 5 0 % hemoglobina fetala. Hemoglobina A 1 este redusa sau absenta in functie de varianta de beta talasemie.

Talasemie majora - tratament


Nu este posibila influentarea productiei de lanturi de globina. Se practica administrarea de transfuzii cu masa eritrocitara, la 4 - 6 saptamani pentru a mentine valoarea hemoglobinei peste 11 miligrame pe decilitru. La aceasta valoare copiii se matureaza normal si pot duce o viata normala.

Inceperea transfuziilor in stadiile precocce previne instalarea modificarilor osoase, care sunt de fapt consecinta a scaderii concentratiei de oxigen la nivelul organelor.
Poate fi indicata splonectomia, in cazurile de severe.
Transfuziile de sange se administreaza impreuna cu chelatori de fier -Desferal ( desferoxamina ), care previn hemosideroza.

Diagnosticul prenatal ale beta talasemiei

Diagnosticul de beta talasemie poate fi pus prenatal prin examinarea unei probe de sange de la fat, in saptamana 19 - 20 de viata intrauterina.
Sunt analizate reticulocitele pentru a vedea productia de lanturi beta. Daca productia de lanturi beta este absenta sau marcat redusa se pune diagnosticul de beta talasemie forma homozigota.
In plus, diagnosticul se poate stabili si mai precoce -in saptamana 9- 11 - prin cercetarea ADN din amniocitele coriale.
 

Talasemia beta - intermediara


Majoritatea pacientilor cu aceasta forma clinica? au o starea generala relativ buna si necesita transfuzie doar in cazul infectiilor intercurente.
Pot fi prezente modificari ale oaselor, splenomegalie, hemosideroza la adult, ulcere gambiere recurente.
 

Alfa talasemia


Aceasta forma de talasemie se intalneste cu frecventa mai mare in Asia de Sudest, Orientul mijlociu si Africa de vest.
Pentru sinteza lanturilor alfa exista 4 gene, localizate pe cromozomul 16, mostenite de la ambii parinti.

Cele mai multe cazuri de alfa talasemie sunt caracterizate prin deletia uneia sau a doua gene.

Manifestarile clinice sunt corelate in mod direct proportional cu numarul genelor afectate.

Afectarea unei singure gene sau chiar a doua gene din cele 4 care codificat lanturile alfa determinat o afectiune asimptomatica, cu modificari hematologice minore.
Afectarea a trei gene determina boala cu hemoglobina H.
Atunci cand sunt afectate toate genele care codeaza lanturile alfa apare sindromul de hidrops fetal cu hemoglobina Bart.
 

Alfa talasemia cu hemoglobina H


Alfa talasemia cu hemoglobina H apare prin deletia a 3 gene. Rezulta scaderea importanta a productiei de lanturi alfa, cu acumularea excesiva de lanturi beta care se combina si formeaza tetrameri.
Acesti tetrameri sunt denumiti si hemoglobina H, se caracterizeaza prin instabilitate, care formeaza precipitate intracelulare si aparitia unor corpi numit si Heintz. Acestea hematii anormale sunt recunoscute si distruse fie in maduva hematogena ( eritropoieza ineficienta ) fie in splina ( hemoliza extravasculara).
Manifestarile clinice sunt variabile, de la forme severe pana la forme usoare.
Concentratia hemoglobinei poate sa varieze intre 7 si 11 grame pe decilitru.
Hematiile sunt anormale, au diferite forme si dimensiuni si sunt hipocrome. Splenomegalia se intalneste frecvent.
 

Sindromul de hidrops fetal cu hemoglobina Bart


Acest sindrom apare prin deletia a patru gene care codeaza lanturile alfa. Nu se sintetizeaza deloc lanturi alfa, dar se formeaza in exces lanturi gama, care se combina in tetrameri si formeaza hemoglobina Bart. Aceasta anomalie genetica este incompatibila cu supravietuirea, decesul survine intrauterin in saptamanile 25 - 40 sau imediat dupa nastere.
Citeste si:
  • Hepatita acuta cu virus E
  • Glob vezical
  • Parodontita cronica difuza Partsch
  • Regim varicela
  • Sindrom Raynaud