Teste rapide utilizate pentru diagnosticul infectiei gripale


Pentru diagnosticul gripei sunt comercializate teste rapide, ale caror rezultate sunt furnizate in aproximativ 15 - 30 de minute. Aceste teste permit un screening rapid, fapt ce permite izolarea pacientului si terapia antivirala precoce.

Sunt disponibile trei categorii de teste: teste care detecteaza si diferentiaza antigene de virus gripal A de cele de virus B, teste care detecteaza fara sa faca deosebirea intre antigene ale virusului gripal A si B si teste care detecteaza numai antigene ale virusului gripal A.

Specificitatea acestor teste este buna, de aproximativ 90 - 95%, dar sensibilitatea este scazuta - aproximativ 70%. Aceasta inseamna ca aceste teste determina un procent relativ ridicat de rezultate fals negative, motiv pentru care au o valoare orientativa pana la sosirea rezultatelor culturii sau testelor PCR.

Acuratetea acestor teste este dependenta de asemenea de prevalenta gripei in populatie in momentul testarii. Atunci cand prevalenta este inalta valoarea predictiva pozitiva este mare iar valoarea predictiva negativa este mica. Invers, cand prevalenta este redusa valoarea predictiva pozitiva este mica iar valoarea predictiva negativa este mare si exista riscul unui procent mai mare de rezultate fals pozitive.

 

Teste rapide care se bazeaza pe tehnica imunofluorescentei

Imunofluorescenta este cea mai folosita pentru depistarea precoce a virusului gripal in prelevatele clinice sau in culturile celulare. Se recomanda utilizarea unor probe biologice recoltate cat mai precoce, imediat dupa debutul clinic, deoarece aceste probe contin cantitatea cea mai mare de celule infectate. De obicei se utilizeaza un prelevat nasofaringian.

Testele contin un amestec de anticorpi monoclonali specifici. Celulele epiteliale sunt centrifugate si colorate cu anticorpi monoclonali specifici. Se examineaza la un microscop cu fluorescenta. Rezultatul pozitiv este confirmat de prezenta uneia sau mai multor celule intacte cu fluorescenta specifica.
Citeste si:
  • Boala ghearelor de pisica
  • Tumori maligne ale tonsilei palatine
  • Encefalopatie portala - mecanisme de actiune, tratament
  • Edem venos
  • Eritroplazie