Timpul de coagulare


Timpul de coagulare este un test care masoara timpul necesar coagularii sangelui total in vitro. Timpul de coagulare investigheaza in mod global coagularea pe calea intrinseca si pe calea comuna. Timpul de coagulare este putin sensibil si din acest motiv nu este recomandat ca test de screening. Insa, timpul de coagulare prezinta doua avantaje majore: este usor de efectuat pentru ca nu implica utilizarea altor substante sau dispozitive si permite observare evolutiei cheagului pe mai multe ore.
 

Principiul metodei


Exista doua metode prin care se poate determina timpul de coagulare. Prima metoda se numeste Lee-White. Aceasta consta in recoltarea a 2 ml de sange prin punctie venoasa, pe o eprubeta fara anticoagulant. Sangele este pus la termostat la 37 de grade Celsius. In mod normal dupa aproximativ 6 - 10 minute se formeaza un cheag care ramane atasat de la peretii eprubetei. Cheagul se examineaza ulterior de mai multe ori pe parcursul a 24 de ore.
Metoda Millan se aplica atunci cand nu se poate efectua o punctie venoasa, la nou nascuti, la pacientii cu colaps care prezinta hipotensiune importanta si la care exista o colabare importanta a venelor. Se practica o intepatura la nivelul pulpei degetului si se lasa sa curga prima picatura, dupa care cea de a doua picatura se pune pe o placuta de sticla, cu ser fiziologic. Se urmareste timpul scurs pana cand sangele formeaza un cheag.
 

Interpretarea rezultatelor


Timpul de coagulare prin prima metoda este de 6 - 8 minute iar prin metoda Millan este de 10 - 12 minute.
Timpul de coagulare poate sa fie crescut atunci cand exista deficite ale factorilor coagularii pe calea intrinseca sau pe calea comuna. De asemenea este prelungit atunci cand pacientul se afla in tratament cu anticoagulante orale sau cu heparina.
Citeste si:
  • Metabolismul fierului
  • Malarie - tablou clinic, diagnostic, tratament
  • Ce este hipovolemia?
  • Parotidita epidemica (oreionul) - diagnostic
  • Arterita temporala