Timp Howell


Timpul Howell este un test care evalueaza coagularea globala a plasmei bogate in trombocite. Astfel acest test este util pentru evaluarea factorilor coagularii de pe calea intrinseca, calea comuna si eliberarea factorilor plachetari.

Principiul metodei


Se recolteaza sange venos pe o eprubeta care contine un anticoagulant. Dupa aceea se centrifugheaza sangele la turatie mica si un timp mai scurt pentru a obtine o plasma care pastreaza trombocitele.
In plasma anticoagulata se adauga clorura de calciu si se porneste cronometrul.
Se mentine eprubeta la termostat la temperatura de 37 grade Celsius timp de 60 de secunde, dupa care se scoate si se inclina usor. Se opreste cronometrul atunci cand pe peretii eprubetei se observa primele filamente de fibrina.

Interpretarea rezultatelor


In mod normal timpul Howell se situeaza intre 60 si 120 secunde.
Acest timp poate fi marit in cazul existentei unui deficit al factorilor plasmatici pe cale intrinseca (factorii XII,XI,IX,VIIc). De asemenea timpul Howell poate fi crescut in cazul deficitului factorilor plasmatici din calea comuna: X, V, I I, I.
Deficitul faptului plachetar 3 care este sintetizat de catre trombocite poate determina alungirea timpului Howell, la fel ca si tratamentul cu anticoagulante.
Citeste si:
  • Sarcina - saptamana a 4-a
  • Dispnee (principalele cauze)
  • Glob vezical
  • Paronichia - definitie
  • Sidactilia (alipirea degetelor)