Timus


Generalitati


Timusul este un organ bilobat, situat in mediastinul superior, in spatele sternului. Timusul este un organ limfoid primar, alaturi de maduva hematogena, care intervine in maturarea si selectia limfocitelor - celule esentiale ale sistemului imun.


Timusul are functionalitate maxima la pubertate, cand are o greutate medie de 70 de grame, dupa care se atrofiaza progresiv.  La varstnici, greutatea medie este de 3 grame.
Examinat atunci cand este complet dezvoltat, timusul are o lungime de 5 centimetri, latime de 4 centimetri si o grosime de 6 milimetri.
De obicei, cei 2 lobi au dimensiuni diferite. Pot fi uniti pe linia mediana, formand o masa unica de tesut, sau, in alte cazuri pot fi uniti de un al treilea lob.
Timusul este localizat partial in torace, partial la nivelul gatului si se extinde de la al 4-lea cartilaj costal spre superior pana la nivelul glandei tiroide. La nivelul gatului are raporturi cu partea anterioara si zonele laterale ale traheei. Inferior are raporturi cu pericardul si este separat de crosa aortica si marile vase de o fascie.
 

Vascularizatie


Arterele care iriga timusul provin din artera mamara interna si din arterele superioare si inferioare tiroidiene. Drenajul venos se face prin venele tiroidiene. Inervatia parasimpatica este asigurata de fibre ale nervului vag.
 

Structura


Macroscopic, timusul are o culoare gri-roz, consistenta moale si suprafata lobulata. 
Din punct de vedere histologic, timusul este format dintr-o capsula conjunctiva care trimite prelungiri in interior. Aceste prelungiri determina formarea unor unitati morfo-functionale - lobulii timici.

Lobulii au dimensiuni diferite si sunt alcatuiti din foliculi cu forme diferite si care sunt mai mult sau mai putin aflati in contact strans. Foliculii au dimensiuni de 1-2 mm si sunt alcatuiti din zona corticala, situata la exterior si o arie medulara, la interior.
Fiecare folicul este inconjurat de un plex vascular, care trimite prelungiri la interior.


In corticala se gasesc numeroase limfocite T imature numite timocite. Medulara este populata cu limfocite care migreaza din cortex, dupa ce s-au maturat.

In afara de timocite, principalele celule aflate in timus sunt:
•  celule epiteliale
•  celule dendritice
•  macrofage
Aceste celule se afla distribuite atat in cortex cat si in medulara, formand o retea celulara care contribuie la maturarea timocitelor.

Unele celule epiteliale timice (numite celule doica) prezinta prelungiri membranare lungi care inconjoara grupuri de cateva zeci de timocite. Alte celule epiteliale prezinta prelungiri membranare care iau contact cu mai multe timocite, cu formarea unei retele celulare.

 

Roluri

Originea limfocitelor T este in maduva hematogena. Limfocitele T imature migreaza in timus, unde vor fi selectate doar acele limfocite care sunt utile sistemului imun. Limfocitele T sunt celule cu roluri esentiale in cadrul sistemului imun: coopereaza cu limfocitele B, pentru ca acestea sa se transforme in plasmocite care secreta anticorpi (cazul limfocitelor T helper), sau elimina celulele infectate viral sau pe cele canceroase (limfocitele T citotoxice).

Exista doua tipuri de selectie la nivelul timusului:
•  selectia pozitiva - limfocitele imature ale caror receptori nu interactioneaza cu moleculele proprii primesc semnale care le permit sa supravietuiasca. 
•  selectia negativa - precursorii limfocitari ai caror receptori recunosc structurile self primesc semnale care le determina apoptoza. Astfel se evita aparitia unor limfocite mature care sa determine raspuns imun lmpotriva organismului propriu. Se realizeaza toleranta imunologica fata de moleculele proprii.

Selectia realizata de timus este riguroasa - aproximativ 95% din totalul limfocitelor care au migrat din maduva sunt distruse prin apoptoza.
Citeste si:
  • Osteogenesis imperfecta
  • Care este necesarul zilnic de proteine?
  • Otita - tratament
  • Hipertrofie ventriculara
  • Hiperplazia gingivala in tratamentul cu ciclosporina A