Tuberculoza cutanata


Tuberculoza cutanata este o dermatoza provocata de infectia cu bacilul Koch.

Exista forme de tuberculoza cutanata in care bacilul Koch este prezent in leziuni si forme de tuberculoza cutanata in care acesta este absent.

Pe baza acestui criteriu tuberculoza cutanata se clasifica in:

tuberculoza tipica: bacilul Koch este prezent in leziuni si poate fi izolat pe medii de cultura. Aspectul histologic al leziunilor este de tip tuberculos. Din acest grup fac parte: tuberculoza cutanata primara (sancrul tuberculos), tuberculoza cutanata de suprainfectie (lupusul vulgar tuberculos, tuberculoza verucoasa, scrofuloderma, ulcerul tuberculos si tuberculoza vegetanta).

tuberculoza atipica: intradermoreactia la tuberculina este intens pozitiva, bacilul Koch nu este prezent in leziunile dermatologice dar este prezent in alte organe. In aceasta categorie sunt cuprinse: lichenul scrofulosorum, tuberculidele papulo necrotice, tuberculidele miliare ale fetei, eritemul nodos la copii, tuberculidele ulceroase.

Sancrul tuberculos este o forma de tuberculoza tipica de infectie primara care rezulta din inocularea exogena a bacilului Koch. Se caracterizeaza prin aparitia unui nodul care se transforma in ulceratie dureroasa, insotita de adenopatie satelita inflamatorie. Adenopatia poate fistuliza la piele.

Lupusul vulgar tuberculos poate fi produs prin inoculare secundara la nivelul pielii sau pe cale exogena si se localizeaza mai ales la nivelul fetei. Se caracterizeaza prin aparitia unui nodul situat in dermul profund, de cativa milimetri in diametru si de consistenta moale. Lupusul vulgar tuberculos poate fi cantonat si la nivelul mucoaselor nazala, conjunctivala, orala.

Tuberculoza verucoasa apare mai ales la nivelul membrelor si este de origine exogena. Se prezinta sub forma unui placard rotund ovalar care prezinta trei zone: zona de la periferie este neteda de culoare rosie - violacee, zona intermediara care este reliefata si acoperite de scuame si cruste, iar la presiune prezinta puroi si zona centrala cicatriceala, neteda acoperita de depozite. Se poate asocia o adenopatie regionala.

Scrofuloderma apare prin diseminarea bacilului Koch pe cale limfatica de la un focar tuberculos vecin. Apare mai ales la nivelul regiunilor cervicale si submaxilare.

Ulcerul tuberculos apare prin suprainfectie cu bacilul Koch la pacientii cu status imun scazut si cu tuberculoza viscerala grava. Se localizeaza in jurul orificiilor cavitatii orale, in jurul orificiului anal si se prezinta ca o o ulceratie dureroasa asociata cu adenopatie regionala inflamatorie si cu alte simptome locale. Tuberculidele papulo necrotice se caracterizeaza printr eruptie simetrica papuloasa. Papulele se necrozeaza si lasa cicatrice. Se pot localiza pe membre, fata si regiune temporala.

Tratamentul de baza in tuberculoza cutanata este reprezentat de chimioterapia antituberculoasa. Tratamentul este de lunga durata 6 - 12 luni. In general pentru adulti se aplica o schema de tratament de 9 luni. Pacientii imunodeprimati necesita tratament cel putin 12 luni.

Antituberculoasele majore utilizate la ora actuala pentru tratamentul tuberculozei sunt: izoniazida, rifampicina, etambutol, pirazinamida si streptomicina. Antituberculoasele de rezerva sunt: etionamida, clindamicina, acidul paraaminosalicilic, cicloserina.

La gravide nu se administreaza streptomicina sau pirazinamida.
Citeste si:
  • Hematocritul
  • Porfiria cutanata tardiva - descriere
  • Tenosinovita
  • Penicilina
  • Actinomicoza - generalitati