Tumori maligne ale tonsilei palatine


Tumorile maligne ale tonsilei palatine apar la persoane cu vârsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani, raportul barbati/femei este de 4:1.

Factori de risc cunoscuti in aparitia acestor tumori sunt fumatul excesiv si abuzul de alcool.

Macrosopic pot fi infiltro-ulcerate sau infiltro-vegetante. Microsocopic, 90% sunt carcinoame epidermoide. Alte tipuri histologice de tumori ale tonsilei sunt limfoamele Hodgkin sau non-hodgkiniene, plasmocitoamele, sarcoame.


Debutul este insidios prin senzatie de jena la nivelul faringelui, apare apoi odinofagia unilaterala, modificarea timbrului vocii, halena fetida, sputa sanguinolenta. Bucofaringoscopia descopera fie ulceratia de pe tonsila (carcinom) sau cresterea uni- sau bilaterala in volum a tonsilelor (limfoame).

Palparea descopera induratia si fixarea tonsilei din carcinoame. Aproximativ 60% din pacienti prezinta adenopatie, din care 15% este bilaterala. La aceasta grupa de pacienti relativ frecvent se descopera fie la prima consultatie sau in decursul evolutiei a doua tumora la nivelul tractuli aerodigestiv.

 

Examinari paraclinice: biopsia, panendoscopia pentru aprecierea extinderii si surprinderea altei tumori, CT si RMN pentru bilantul lezional, ecografia abdominala si radiografia toracica pentru stadializarea limfoamelor.

Diagnosticul pozitiv se face pa baza examenului clinic completat cu biopsia. Diagnosticul diferential se face cu angina Plaut-Vincent, sifilis, tuberculoza. Evolutia se face prin extindere spre valul palatin, mandibula, baza limbii, hipofaringe; metastazele se dezvolta la nivelul plamânilor, ficatului si oaselor.


Tratamentul carcinoamelor este combinat chimio-radio-chirurgical. Chimioterapia produce remisiuni remarcabile, este aplicata simultan sau anterior radioterapiei. Interventia chirurgicala este asociata radioterapiei, comporta exereza larga si extirparea nodurilor limfatice, precum si utilizarea unor lambouri pentru reconstructia defectului. Tratamentul limfoamelor este combinatia dintre radioterapie si chimioterapie.
Prognosticul variaza in raport cu incadrarea in sistemul TNM. Supravietuirea la 5 ani a pacientilor iradiati pentru carcinoame este 35%, iar pentru combinatia radioterapie- chimioterapie-chirurgie este 40%-45%.
Citeste si:
  • Tuberculoza
  • Ce sunt globulele rosii (eritrocitele)?
  • Amiloidoza cutanata
  • Epidermoliza buloasa simpla - generalitati
  • Eritrasma