Tuse convulsiva (tuse magareasca)


Tusea convulsiva este o boala acuta infectioasa, contagioasa, specific umana, ce are ca agent etiologic un bacil din genul Bordetella. Tusea convulsiva poate fi determinata atat de Bordetella pertussis cat si de Bordetella parapertussis. Bordetella Pertussis este implicata in majoritatea cazurilor de tuse convulsiva (peste 90 %). Are o importanta mare la sugari, unde poate determina complicatii severe. Denumirea populara este de tuse magareasca.

Etiologie

Bordetella pertussis si Bordetella parapertussis sunt germeni gram negativi, care desi sunt asemanatori prezinta caractere antigenice diferite. Aceste bacterii se cultiva cu dificultate, pe medii de cultura speciala. Au capacitatea de a secreta o serie de toxine care sunt responsabile de efectele patogenice (toxina pertusis, hemaglutinina, hemolizina, citotoxina).

Epidemiologie

Rezervorul de infectie este strict uman, se transmite de la bolnavii aflati in faza acuta. Tusea convulsiva este contagioasa incepand cu primele zile de incubatie, pana in primele doua saptamani ale fazei de stare. Calea de transmitere este aerogena, prin picaturi de saliva sau prin obiecte contaminate. Imunitatea dobandita dupa trecerea prin boala este durabila. Poarta de intrare este respiratorie.

Patogenie

Bacilul se multiplica la nivelul portii de intrare, adica la nivelul mucoasei respiratorii. Nu are capacitate invaziva. In schimb, produce iritarea continua a terminatiilor nervoase vagale care servesc ca aferente ale reflexului de tuse. Iritatia continua determina constituirea la nivel cortical a unui focar de excitatie care determina tuse la stimuli foarte slabi senzoriali. Se poate forma un arc reflex patogen care poate intretine tuse timp de cateva luni de la episodul infectios acut. Toxinele produse pot difuza la nivelul intregului organism fiind responsabile de alte efecte patogene.

Manifestari clinice

Incubatia in tusea convulsiva dureaza aproximativ 1 - 3 saptamani in functie de receptivitatea persoanei respective. Faza de stare este marcata de tuse care devine caracteristica. Tusea este profunda, survine in accese, accese formate din chinte repetate. Fiecare chinta de tuse incepe cu un inspir profund, suierat din cauza stramtarii glotei, urmat de o succesiune de sacade expiratorii de tuse, care evacueaza cam tot aerul ce se poate disponibiliza. Tusea este emetizanta, adica poate determina varsaturi, chinuitoare, cianogena, nu prezinta expectoratie. Denumirea de tuse magareasca provine din asemanarea inspirului suierator cu ragetul unui magar. Starea generala intre abcesele de tuse nu este modificata. Formele severe de boala se intalnesc la copiii mici, sub varsta de un an. Faza de stare dureaza, in medie, intre 2 si 4 saptamani, dupa care accesele de tuse se scurteaza, iar chintele devin mai putin chinuitoare sau emetizante.
Convalescenta este caracterizata prin scaderea capacitatii de aparare la alte infectii.

Complicatii

Tusea frecventa si profunda poate determina hernie ombilicala sau inghinala, in cazuri rare hemoragie din cauza hipertensiunii din teritoriul cav superior, complicatii pulmonare (pneumotorax, emfizem, ruptura bronsica). Complicatiile nervoase se manifesta prin encefalita, cu evolutie foarte severa si sechele importante. Tusea convulsiva se poate complica cu diverse suprainfectii la nivel otic, sinusal, pulmonar, care pot avea o evolutie severa, uneori chiar spre deces.

Diagnosticul se bazeaza pe datele epidemiologice (absenta vaccinarii, contactul cu un pacient cu boala acuta), datele clinice (tusea cu aspect caracteristic), modificarile de laborator. Sub actiunea toxinelor produse de Bordetella pertussis sau de Bordetella parapertussis se observa o modificare caracteristica a hemogramei: leucocitoza intensa, uneori cu valorile leucemoide, cu limfocitoza marcata. Morfologia celulelor este normala. Identificarea germenului este dificila din cauza rezistentei scazute a acestuia. Identificarea serologica nu este foarte specifica.

Tratament

Spitalizarea nu este obligatorie, se vor interna cazurile severe sau complicate. Masurile igieno-dietetice sunt foarte importante in calmarea acceselor de tuse (temperatura, umiditate). Tratamentul patogenic se bazeaza pe administrarea unor sedative usoare, antiemetice, antiinflamatorii.
Germeni sunt sensibile la eritromicina, ampicilina, amoxicilina sau cotrimoxazol, raspunsul terapeutic fiind rapid si bun. Suprainfectiile bacteriene necesita o terapie antibiotica mai agresiva

Profilaxie

In timpul bolii acute izolarea bolnavului (fie la domiciliu sau in spital), este obligatorie. Se face dezinfectia continua si aerisirea camerei respective. Profilaxia in randul populatiei incepe la varsta de 6 luni prin vaccinarea diftero - tetano - pertussis. Vaccinul antipertusis este un vaccin cu bacterii omorate, care are toate fractiunile antigenice bacteriene. Se considera ca eficienta este relativ slaba, situata intre 70 - 80 % si se poate pierde dupa un anumit timp. Este de mentionat faptul ca vaccinarea nu protejaza impotriva infectiei cu Bordetella parapertussis.
Citeste si:
  • Colecist (vezica biliara)
  • Criptococoza
  • Angina pectorala stabila - definitie si tratament
  • Litiaza biliara - tratament (ghid al Ministerului Sanatatii)
  • Toxiinfectie alimentara