Unghie incarnata


Cauze

Unghia incarnata apare mai frecvent ca urmarea a taierii incorecte a portiunii laterale si distale a lamei unghiale sau din cauza purtarii de incaltaminte prea stramta, care determina cresterea presiunii si a curburii lamei unghiale.

Patrunderea lamei unghiale in santul periunghial lateral este urmata de inflamarea secundara, cu aparitia tesutului de granulatie.

Apare in majoritatea cazurilor la nivelul degetului mare de la picioare (haluce).

Se intalneste mai frecvent la barbati decat la femei (raport 3/1). Prevalenta maxima este intre 20-30 de ani. Apare foarte rar la copii. A fost constata o transmitere familiala a riscului de unghie incarnata.

Tratament

In absenta tratamentului, unghia incarnata poate evolua spre abces periunghial, cu formarea unei colectii purulente care necesita evacuare chirurgicala. Alta complicatie este osteomielita (inflamatia tesutului osos de vecinatate), care apare rar. Osteomielita este o complicatie severa.

In stadiile initiale, unghia incarnata poate fi tratata prin aplicare locala de fenol 70%, care realizeaza o cauterizare chimica.

Tesutul de granulatie de dimensiuni mari, burjonat, necesita interventie chirurgicala, mai ales daca este suprainfectat sau cu sangerare. Interventia chirurgicala consta in excizie a tesutului in exces si eventual a portiunii de unghie care este responsabila de aparitia unghiei incarnate. Dupa excizie se sutureaza si se reface santul periunghial lateral. Interventia chirurgicala se efectueaza sub protectie antibiotica pe cale generala, care va fi prelungita cateva zile dupa interventie. Firele se scot dupa 10-14 zile.

Tesutul de granulatie poate fi indepartat si prin electrocauterizare.
Citeste si:
  • Parafimoza - urgenta chirurgicala
  • Glicemia
  • Anevrism
  • Efedrina, comprimate
  • Chist sebaceu