Uretrita neinfectioasa


Uretrita neinfectioasa reprezinta o inflamatie a uretrei care nu este cauzata de infectia cu germeni specifici - in special gonococ si Chlamydia trachomatis.

Pentru a pune diagnosticul de uretrita neinfectioasa trebuie in primul rand exclus diagnosticul de infectie. Uretritele infectioase se caracterizeaza prin secretie uretrala purulenta sau mucopurulenta, cel putin 5 leucocite pe campul de examinare microscopic (pe frotiul secretiei uretrale colorat gram) sau cel putin 10 leucocite pe camp in sedimentul urinar efectuat din prima urina.

Uretrita neinfectioasa poate insoti unele afectiuni sistemice neinfectioase cum ar fi granulomatoza Wegener sau sindromul Stevens Johnson. De asemenea, microlitiaza urinara poate produce usturimi la mictiune si aparitia unei secretii uretrale - diagnosticul este sugerat de asocierea eventuala a altei simptomatologii sugestive pentru colica renala. Diagnosticul este confirmat prin evidentierea cristalelor la examenul sedimentului urinar.

Mucoasa uretrala poate fi iritata de substante chimice sau de unele contraceptive locale.

Iritarea mecanica cronica a uretrei poate avea ca rezultat aparitia unei secretii uretrale seroase care poate contine cateva leucocite. Examenul secretiei uretrale evidentiaza doar celule epiteliale normale si, eventual, spermatozoizi.

Nu necesita tratament cu antibiotice, trebuie indepartata cauza. Deoarece afectiunea are o componenta psihosomatica se poate recurge la ajutorul unui psiholog sau psihiatru.
Citeste si:
  • Testul Schilling
  • Episod depresiv - forme clinice
  • Ce este anorexia?
  • Siringomielia
  • Dermatita atopica