Urocultura


Urocultura este o metoda de diagnostic a infectiilor urinare.

In mod fiziologic urina este sterila la nivelul tuturor segmentelor aparatului urinar. Urina se poate contamina la emisie cu flora saprofita care provine din uretra anterioara sau din regiunea vulvei.

Pentru urocultura este necesara recoltarea urinei (10 - 15 ml), intr-un recipient steril, de la mijlocul jetului, dupa toaleta meatului uretral.

Valori normale:

- urocultura este in mod normal sterila, se admite prezenta in urina a maxim 10 000 bacterii / ml. Aceste bacterii sunt in special stafilococ alb, reprezinta o contaminare urinara care nu este patologica.

Pentru a afirma cu certitudine ca este vorba de o infectie urinara semnificativa trebuie ca numarul de germeni sa fie peste 1 00 000 / ml.

Valorile care se situeaza intre 1 0 000 - 1 00 000 bacterii / ml impun repetarea testului.

Urocultura trebuie insotita si de examinarea sedimentului urinar. Daca bacteriuria este izolata, adica nu este insotita si de leucociturie la nivelul sedimentului urinar, de cele mai multe ori inseamna o contaminare a urinii la emisie.

Urocultura pozitiva trebuie completata prin antibiograma pentru a stabilii schema optima terapeutica. Antibiograma testeaza sensibilitatea germenului identificat la diferite antibiotice curent folosite in practica. In special pentru infectiile urinare care sunt dobandite in mediul spitalicesc antibiograma este obligatorie, deoarece aceste infectii spital sunt produse de bacterii foarte rezistente la antibiotice: piocianicProteus.

De asemenea, infectiile urinare la pacientii cu sonda urinara sunt mai frecvente cu germeni multirezistenti.
Citeste si:
  • Tumori maligne ale hipofaringelui
  • Rolurile insulinei
  • Ce este ruminatia (mericismul)?
  • Carcinom rinofaringian
  • Papiloma virus - tratament