Vaccin antihepatita B


Vaccinul antihepatita B este un vaccin macromolecular obtinut prin inginerie genetica.

Virusul hepatitic B este un virus ADN, cu structura complexa. Prezinta la exterior o anvelopa care este cunoscuta sub numele de AgHBs. Aceasta este o componenta importanta a virusului, se gaseste libera in circulatie, limfa, lacrimi, lapte matern, saliva, secretie vaginala, lichid spermatic. AgHBs este important din punct de vedere al diagnosticului, poate fi detectat prin metode de laborator - permite punerea diagnosticului de hepatita cu virus B. AgHBs nu patrunde in celulele infectate cu virusul hepatic B.Vaccinul antihepatita B consta din AgHBs, care este obtinut prin introducerea unor fragmente de cod genetic in ADN-ul unor celule de cultura. Culturile sunt recoltate si purificate, cu obtinerea de AgHBs.

Vaccinul se administreaza intramuscular, la urmatoarele intervale: 0, 1, 6 luni de zile.
Vaccinul determina formarea de anticorpi anti AgHBs, care sunt protectori, pentru ca in lipsa acestui antigen de suprafata nu se pot forma noi virusi cu capacitate infectanta.

Exista mai multe forme comerciale:
Engerix-B (GSK)
Elovac B (Human Biologicals Institute)
Genevac B (Serum Institute)
Euvax B (Aventis Pasteur).

Vaccinul este recomandat nou-nascutilor, in primele 48 ore de la nastere. Introducerea vaccinarii la nastere a contribuit semnificativ la scaderea numarului de pacienti cu hepatita cronica si infectii acute cu virus hepatitic B.
La nou nascutii din mame cu hepatita cronica B se recomanda - in plus fata de vaccinarea antihepatita - administrarea de imunoglobuline specifice (care reprezinta anticorpi preformati impotriva AgHBs).

De asemenea, vaccinarea antihepatita B este recomandata persoanelor adulte, mai ales celor care sunt la risc (personalul medical). Schema de vaccinare presupune 3 doze administrate: 0,1, 6 luni.

Un raspuns imunitar acceptabil este considerat la obtinerea unui titru de peste 10 unitati internationale / ml. Raspunsul imunitar favorabil este considerat la o valoare de peste 1 00 unitati internationale / ml.

Protectia conferita de vaccinarea antihepatita B este considerata de lunga durata si in general nu este necesara revaccinare. Aceasta este indicata la persoanele cu sistem imunitar deficitar, la care nu a fost obtinut titrul minim protector de 10 unitati internationale / ml.

Administrarea de vaccin antihepatita B a fost asociata cu cresterea riscului de scleroza multipla la adulti, in anumite studii, asociere care nu a fost confirmata in mod definitiv. Vaccinarea antihepatita B este considerata in general sigura. Un studiu efectuat in anul 2009 a aratat cresterea riscului de demielinizare la copii, care poate fi asociata cu prezenta conservantului Thiomersal. Acesta se afla in preparatul comercial Engerix B.
Citeste si:
  • Ce este limfa?
  • Sindrom hepatorenal - definitie
  • Limfocitele
  • Osteoporoza - definitie, generalitati
  • Tipurile constitutionale