Valori normale leucocite


Leucocitele sunt cunoscute popular cu denumirea de globule albe. Aceste celule sunt implicate in apararea organismului fata de diversi agenti patogeni.
Valorile normale ale leucocitelor sunt, in mod normal, intre 4 000 si 9 000 pe millimetru cub.

Valorile mai mici de 4 000 pe millimetru cub inseamna leucopenie. Pentru cresterea numarului de leucocite peste valoarea normala de 9 0000 pe millimetru cub se foloseste termenul de leucocitoza.

Exista mai multe tipuri de leucocite, in functie de aspectul lor la examinarea cu microscopul optic si in functie de diferitele roluri pe care acestea le indeplinesc in organism.

O clasificare simpla a fost facuta pe baza numarului de nuclei. Astfel, exista leucocite mononucleare (cum ar fi monocitele si limfocitele) si leucocite polinucleare (eozinofile, bazofile, neutrofile).

Polinuclearele neutrofile sunt cele mai numeroase leucocite din sange. In mod normal, valoarea lor este de 60 - 70 % din totalul leucocitelor. Aceste celule sunt implicate in apararea antibacteriana. Rolul lor este esential pentru buna functionare a organismului. Persoanele care prezinta un numar scazut de neutrofile (adica au neutropenie) sunt la risc de a face infectii bacteriene, care pot fi foarte severe.

Limfocitele sunt urmatoarele celule, in functie de numar. Ele reprezinta 25 - 30 % din leucocite. Dintre limfocite, unele sunt implicate in sinteza de anticorpi, altele au roluri importante in reglarea raspunsului imun. Limfocitele sunt implicate in apararea antivirala, de aceea, numarul lor creste in cazul infectiilor virale.

Monocitele reprezinta aproximativ 10 % din totalul leucocitelor. Monocitele sunt celule aflate in tranzit in sange, ele trec dupa o perioada scurta de timp in tesuturi si se transforma in macrofage. Macrofagele sunt celule cu capacitate fagocitara importanta, pot digera bacterii, virusuri, resturi celulare si alte substante straine.

Numarul eozinofilelor este de 1 - 4 %. Au rol in apararea impotriva parazitilor.

Bazofilele sunt implicate in reactiile alergice si reprezinta aproximativ 1 % din totalul leucocitelor.
Citeste si:
  • Bacil Koch
  • Onicogrifoza
  • Parafimoza - urgenta chirurgicala
  • Miocard
  • Icter