Varicela (varsat de vant)


Varicela este o boala infectioasa foarte contagioasa, specific umana, cu evolutie caracteristica, determinata de virusul varicelozosterian.

Denumirea populara acestei boli este de varsat de vant.

Virusul varicelozosterian este un herpesvirus de tip trei.

Epidemiologie

Boala apare exclusiv la oameni, transmitandu-se de la bolnavii cu varicela sau cu herpes zoster. Pacientii cu herpes zoster nu secreta virus la nivelul salivei, acesta regasindu-se doar la nivelul lichidului din vezicule.

Pacientul cu varicela este contagios aproximativ doua trei saptamani, incepand din ultimele trei zile ale incubatiei pana la faza de cruste a leziunilor.

Contagiozitatea este foarte mare, apropiindu-se de 100%. Trasmiterea se face pe cale aerogena sau prin obiecte contaminate. Sugarii in primele patru, sase luni de la nastere beneficiaza de imunitate pentru ca au anticorpi de la mama.

Imunitatea care se instaleaza in urma varicelei este de lunga durata, dar virusul persista la nivelul unor celule din ganglionii nervosi ai fibrelor senzitive spinale si craniene, de unde se poate reactiva in conditii de scaderea imunitatii cu aparitia herpesului zoster.

Manifestari clinice

Varicela are o incubatie variabila intre 10 si 21 de zile. Primele simptome care apar se manifesta prin alterarea starii generale, cefalee, febra.

Exantemul din varicela este foarte caracteristic, iar leziunile parcurg un ciclu bine definit.

Exantemul apare in mai multe pusee, fiecare fiind insotit de febra, iar intre pusee febra se remite. In acelasi timp pe piele exista mai multe leziuni aflate in diferite stadii de evolutie, exantemul are un aspect polimorf. Leziunile apar initial sub forma de pata, trec prin stadiile de papula, vezicula, pustula si crusta. Ciclul evolutiv al leziunilor poate dura 7-10 zile. Pielea este afectata in totalitate inclusiv pielea paroasa, palmele si plantele. Leziunile sunt dureroase dar pot provoca mancarimi. Cicatricea dispare fara a lasa urme, daca nu este traumatizata prin scarpinat.

In general, la copil formele clinice sunt mai usoare decat la adulti. Varicela se manifesta sever la persoanele cu deficit imun, la care poate avea chiar evolutie letala.

Leziunile sunt prezente si la nivelul mucoaselor gurii, conjunctivale sau genitale unde se ulcereaza rapid.

Nu sunt necesare investigatii de laborator specifice, diagnosticul se bazeaza pe datele epidemiologice si pe examenul clinic.

Evolutie si complicatii

Cea mai frecventa complicatie este reprezentata de suprainfectarea leziunilor varicelei. In cazuri mai rare pot aparea complicatii respiratorii (pneumonie, bronhopneumonie) sau complicatii la nivelul sistemului nervos central (encefalita).

Evolutia varicelei este mai severa la femeia gravida, iar virusul poate trece transplacentar si poate avea efect teratogen.

Tratament

Cazurile de boala obisnuite se trateaza la domiciliu, cu izolare, igiena riguroasa a leziunilor, tratamentul pruritului, antitermice. La adulti se recomanda tratament cu Aciclovir, pentru ca acestia pot sa faca forme mai severe. Pacientii cu imunosupresie (cancer, leucemie infectie HIV, tratament cortizonic, etc.) necesita internare, supraveghere atenta si tratament cu Aciclovir.

Pentru profilaxie este disponibil un vaccin, care este indicat mai ales la persoanele cu risc de a face forme severe. La aceste persoane mai este indicata administrarea de imunoglobuline specifice.
Citeste si:
  • Ce este hematemeza?
  • Operatiile cu lambou
  • Sindrom umar-mana
  • Gonococ - manifestari clinice si tratament
  • Glob vezical