Virus Herpes Simplex


Virusul herpes simplex (VHS), prezinta 2 tipuri antigenice:

VHS tip 1: infecteaza mai ales 1/2 superioara a corpului, se transmite prin contactul direct cu leziunile herpetice si prin saliva purtatorilor sanatosi
VHS tip 2: infecteaza mai ales regiunea genitala, se transmite prin contact sexual si in timpul nasterii de la mama la nou-nascut

Virusul herpes simplex produce att infectii primare ct si recurente. 

Infectia primara este mai severa si are o istorie naturala diferita de cea a infectiei recurente. Dupa infectia primara, virusul dispare din leziunile cutanate, dar ramne in stare de latenta in ganglionii senzitivi ai nervilor corespunzatori teritoriului afectat. 

Infectia recurenta este cauzata de reactivarea acestui virus dormant, care migreaza pe traiectul nervos spre tegument.

 


Primo-infectia herpetica

Forme clinice


inaparente - cele mai frecvente (80-95 %)


gingivostomatita herpetica apare la copii intre 6 luni-5 ani care se infecteaza prin obiectele duse la gura. Se manifesta prin stare generala alterata, febra, disfagie, sialoree, vezicule fragile pe mucoasa bucala, urmate de eroziuni cu contur policiclic, acoperite de depozite difteroide. Se asociaza cu halena fetida, adenopatie cervicala, imposibilitatea alimentatiei. Dureaza 10-15 zile.


herpesul genital primar determina la femei o vulvovaginita acuta dureroasa cu febra, alterarea starii generale, buchete de vezicule urmate de eroziuni cu contur policiclic, adenopatie inghinala dureroasa la palpare. La barbati infectia este mai putin severa.


herpesul primar cutanat apare mai frecvent pe fata, dupa excoriatii (herpes traumatic), uneori pe degete (panaritiu herpetic), mai ales la personalul sanitar.


keratoconjunctivita herpetica apare ca o conjunctivita purulenta, cu edem palpebral, cu buchete de vezicule herpetice periorbitare. Se poate complica cu ulceratii corneene urmate de opacifieri, favorizate de corticoterapie.


eczema herpeticum este primo-infectia herpetica grava la cei cu leziuni cutanate preexistente (dermatita atopica, boala Darier). Veziculele conflueaza, au caracter hemato-pourulent, dau nastere unor eroziuni extise care se impetiginizeaza. Febra, alterarea starii generale sunt observate constant. Se impune diferentierea de pustuloza varioliforma Kaposi-Juliusberg, determinata de virusul vaccinal.


herpesul neonatal este extrem de grav, determinat deobicei de VHS 2, transmis de la mama in timpul nasterii. Leziunile cutanate sunt discrete sau absente, dar septicemia cu meningoencefalita herpetica determina o mortalitate de 15-20 %. Pentru a preveni aceasta forma de infectie herpetica se indica nasterea prin operatie cezariana daca gravida prezinta leziuni de herpes genital in momentul declansarii travaliului.

Herpesul recurent

Aproape orice persoana adulta este purtatoare de virus herpetic, dar manifestarile de herpes recurent apar numai la aproximativ 10 % din populatie.


Factorii care favorizeaza reaparitia manifestarilor de infectie herpetica sunt: infectiile febrile (pneumonie, erizipel), radiatiile solare, stresul, menstruatia, tulburarile digestive. Recidiva de herpes este anuntata prin semne prodromale (prurit, parestezii, arsuri) urmate de aparitia unei placi eritematoase cu vezicule mici, grupate in "buchete". Dupa erodarea veziculelor apar cruste care se elimina in cteva zile (maximum 1-2 saptamni).


Recidiva se produce de obicei la locul unde s-a produs primo-infectia. Intervalul dintre recidive este in unele cazuri de cteva saptamni/luni. Localizarea cea mai frecventa a herpesului recidivant este cea genitala, virusul fiind adesea reactivat de raporturile sexuale, fluxul menstrual, etc. Leziunile herpetice pot constitui o poarta de intrare pentru alte boli venerice. La femei se descrie herpesul recidivant catamenial, adesea cu localizare genitala. Alte localizari de herpes recidivant: herpes labial (in boli febrile), nazal, stomatita herpetica, keratita herpetica.

Diagnostic pozitiv

- citodiagnosticul Tzanck (degenerescenta hidropica in urma efectului citopatogen; metoda rapida dar nespecifica);
- imunofluorescenta cu antigene monoclonale
- microscopia electronica (cost ridicat)
- izolarea virusului prin cultura
- serologia: titrul anticorpilor creste semnificativ in primo-infectie, dar nu variaza in recidive.

 

Tratament

Pe cale generala: 

acyclovir: derivat nucleotidic, este prototipul unei clase de medicamente antivirale inalt selective care implica o enzima virala, timidin kinaza (TK), pentru activare. Sub actiunea TK, analogul guanozidic (acyclovir) se transforma in acyclovir monofosfat, apoi in acyclovir trifosfat, un puternic inhibitor al ADN-polimerazei virale. Acyclovirul este un inhibitor selectiv al sintezei de ADN viral deoarece: (1) patrunde preferential in celulele infectate, (2) necesita TK pentru activare, (3) ADN-polimeraza virala este mult mai sensibila (de 30 ori) la actiunea acyclovir trifosfatului dect polimeraza celulelor gazda. Preluarea scazuta de acyclovir de catre celulele neinfectate ar explica si lipsa toxicitatii, chiar la doze crescute. Efectul acyclovirului este virustatic si nu influenteaza rata de recidiva. Se administreaza per os 5 x 200 mg/zi, sau intravenos.


famciclovir: inhiba ADN-polimeraza virala; actioneaza dupa o prealabila fosforilare de catre TK virusului. Se administreaza 3 x 250 mg/zi.


vidarabina: actioneaza similar cu aciclovirul (prin inhibarea ADN-polimerazei virale)


foscarnet (acid fosfonoformic): inhibitor direct al ADN-polimerazei virale, eficace in cazuri rezistente la acyclovir


imunostimulare specifica: nu exista un vaccin specific sigur si eficient; dar se pot folosi imunglobuline umane specifice antiherpetice (asigura o protectie limitata la 3-6 luni)


- imunostimulare nespecifica cu vaccin BCG, virus vaccinal = ANTIHERPIN (administrat prin scarificari), levamisol = DECARIS, isoprinosin

Tratament local

 

preparate de acyclovir crema: au eficienta daca se aplica in perioada prodromala (la aparitia senzatiilor de parestezii locale)
comprese cu sulfat de zinc 0,5 g/l
prevenirea suprainfectiei microbiene prin unguente cu antiseptice si antibiotice (folosite in piodermite)
Citeste si:
  • Ce este epidermul?
  • Puroi in gat
  • Stomatodinia
  • Ce este mediastinul?
  • Edem palpebral