Vitamina B12


Vitamina B12 are o structura asemanatoare cu molecula de hemoglobina.
Exista doua forme chimice care sunt folosite ca medicamente:
 ciancobalamina
 hidroxicobalamina.

 

Rolurile vitaminei B12


Vitamina B12 are doua rol importante in organism:
sinteza de ADN
sinteza de mielina

Deficitul de vitamina B 12 determina:
anemie megaloblastica
neuropatie periferica
degenerescenta a cordoanelor posterioare ale maduvei spinarii
 

Surse de vitamina B12


Vitamina B12 nu este prezenta in plante.
Animalele ierbivore obtin vitamina B12 cu ajutorul bacteriilor prezente in intestinul lor.
Animalele carnivore si omnivore, omul isi asigura necesarul prin consumul de carne.

Dieta normala contine in medie aproximativ 5 micrograme de vitamina B12.
 

Metabolism


Vitamina B12 din carne se absoarbe in proportie de aproximativ 7 0 %. Absorbtia intestinala este influentata de cantitatea de vitamina din alimentatie. Atunci cand cantitatea de vitamina in alimente este crescuta, absorbtia intestinala scade proportional. La o singura masa se poate absorbi o cantitate maxima de 2 - 3 micrograme de vitamina B 12.
Cantitatea de vitamina B 12 necesara pentru mentinerea depozitelor in organism este de 1 - 3 micrograme pe zi. Cantitatea minima necesara pentru mentinerea starii de sanatate este de 0, 5 micrograme pe zi.

Vitamina B 12 este absorbita in jumatatea terminala a intestinului subtire, impreuna cu factorul intrinsec, o glicoproteina sintetizata de catre stomac. Acest factor intrinsec se mai numeste si Castle.
Factorul intrinsec este o glicoproteina cu greutate moleculara de 44 000 de daltoni si este sintetizata de catre aceleasi celule ale stomacului care sintetizeaza si acidul clorhidric.
Sinteza de factor intrinsec este stimulata de histamina si gastrina. Nivelul secretiei zilnice este de aproximativ 7 0 000 unitati.
Cantitatea de factor intrinsec necesara pentru absorbtia dozei zilnice medii de vitamina B 12 ( 1 - 3 micrograme ) este de 3 000 unitati pe zi.

Dupa absorbtia intestinala, vitamina B 12 este legata de o proteina plasmatica numita transcobalamina.
Exista 3 tipuri de transcobalamina: I, II, III. Transcobalamina impiedica pierderea vitaminei B 12 prin urina, transpiratie si alte secretii ale organismului.
Valoarea normala a vitaminei B 12 in plasma este de 175 - 725 micrograme pe mililitru. Valorile pot diferi in functie de laborator si de metodele folosite.

Ficatul este organul care are rolul de depozit al vitaminei. Depozitele normale sunt de 3 - 5 miligrame la o persoana adulta de talie normala. In fiecare zi, se pierde o cantitate echivalenta cu 0,05 - 0, 1 % din depozite. Pierderea se face prin urina, materii fecalele, excretie biliara si descuamarea celulelor epiteliale.
Manifestarile clinice apar atunci cand depozitele ajung la 3 00 - 5 00 micrograme. Datorita ratei scazute de pierdere a vitaminei B 12 din organism, in cazuri instalarii deficitului alimentar, dureaza aproximativ 2 ani pana la aparitia simptomelor si semnelor clinice.
 

Cauze ale deficitului de vitamina B 12


Cele mai importante cauze de deficit a acestei vitamine sunt:
aportul alimentar insuficient - se intalneste in vegetarianism
consumul crescut - infestarea cu un parazit numit botriocefal ( Diphyllobotrium latum ), flora intestinala anormala, strictura intestinala, diverticuli
absenta sau diminuarea cantitatii de factor intrinsec - indepartarea chirurgicala a stomacului ( gastrectomie ), deficienta congenitala de factor intrinsec ( care se intalneste rar ), atrofie gastica, gastrita atrofica

Doar o mica parte dintre persoanele care sunt strict vegetariene prezinta simptome si semne ale deficitului de vitamina B 12, deoarece dieta vegetariana contine probabil o cantitate mica de vitamina, prin contaminarea bacteriana. Aproximativ jumatate dintre persoanele vegetariene prezinta nivelul mai reduse ale vitaminei B 12, dar cele mai multe dintre aceste persoane sunt sanatoase clinic.
 

Manifestarile neurologice determinate de deficitul de vitamina B 12


Pacientii cu deficit al acestei vitamine pot prezenta leziuni degenerative ale sistemului nervos. Vitamina B 12 este implicata in sinteza de mielina, care face parte din teaca neuronala.

Cele mai frecvente afectiuni sunt:
demielinizarea focala a substantei albe din creier
degenerescenta subacuta combinata a cordoanelor medulare
neuropatia periferica


In degenerescenta subacuta combinata a cordoanelor medulare sunt afectate in special cordoanele posterioare si laterale, izolat, mai ales la nivelul segmentelor cervicale si toracice. De obicei debutul simptomelor este progresiv, cu afectarea simetrica a membrelor inferioare. Cel mai frecvente simptome sunt slabiciunea musculara si paresteziile. Alti pacienti prezinta: impotenta sexuala, pierderea controlului sfinterului urinar si anal, ataxie, depresie, iritabilitate, apatie, labilitate emotionala. Alti pacienti pot prezenta manifestari psihiatrice mai severe: depresie, psihoza, halucinatii, stupoare. Aceste simptome se amelioreaza dupa administrarea de vitamina B 12.
 

Anemia din deficitul de vitamina B 12


Valorile hemoglobinei pot fi usor scazute la pacientii care sunt diagnosticati precoce, si se reduc progresiv, pe masura ce deficienta de vitamina B 12 se accentueaza.
Volumul eritrocitar mediu ale hematiilor este crescut.
Anemia este insotita si de scaderea leucocitelor ( leucopenie ) si scaderea trombocitelor ( trobocitopenie ) pentru ca vitamina B 12 este implicata in sinteza de ADN, necesara si pentru diviziunea acestor tipuri de celule.
Concentratia plasmatica a vitaminei B 12 este scazuta. Nivelurile serice scazute nu trebuie interpretate ca un element sigur de diagnostic, deoarece acestea pot fi intalnite si la o treime dintre pacientii cu deficit de acid folic, la persoanele in varsta si la femeile gravide.
Citeste si:
  • Interleukina
  • Rectocolita ulcero-hemoragica
  • Ce este astenia?
  • Colon
  • Steatoree