Vomica


Vomica reprezinta eliminarea pe cale orala, in urma unui efort de tuse, a unei colectii de la nivelul arborelui respirator, consecutiv ruperii unei bronsii.

 

Initial apare un acces puternic de tuse, insotita de o durere intensa toracica (data de ruperea peretelui bronsic) si urmata de expectoratia unei cantitati mari de sputa - cateva sute de mililitri.

 

In cazul in care este foarte abundenta, vomica poate determina asfixia pacientului prin aspiratie. In unele cazuri colectia se poate elimina succesiv, continuu, cu cantitati mici de sputa. Continutul eliminat corespunde colectiei care este eliminata si poate fi puroi, sange, lichid clar ca apa de stanca care se intalneste in hidatidoza pulmonara.

Colectia poate fi la nivelul plamanului (vomica pulmonara) poate fi situata la nivelul pleurei (vomica pleurala) sau la nivelul mediastinului (vomica mediastinala). In cazuri mai rare poate exista si vomica subdiafragmatica, cand este eliminata o colectie aflata initial in spatiul subdiafragmatic. Cel mai frecvent este vorba despre un abces pulmonar sau un chist hidatic pulmonar.
Citeste si:
  • Megadolicocolon congenital (Maladia Hirschprung)
  • Ce este vasopresina (hormonul antidiuretic)?
  • Pemfigusul eritematos
  • Chiuretajul subgingival
  • Malformatii prezente in sindromul alcoolic fetal