Zgomote cardiace


Zgomotele cardiace sunt produse de miscarile valvelor in timpul ciclului cardiac. Exista doua zgomote care se aud in mod normal ( zgomotul 1, zgomotul 2 ), iar zgomotul 3 si zgomotul 4 apar de obicei in situatii patologice.

Zgomotul 1 - este observat la inceputul sistolei ventriculare, produs de inchiderea valvelor mitrala si tricuspida, are o frecventa joasa. Zgomotul mitral 1 se aude cel mai bine la nivelul apexului iar zgomotul tricuspidian 1 se aude mai bine la baza xifoidului.

Zgomotul 2 - este produs de inchiderea valvelor aortica si pulmonara, se observa la inceputul diastolei ventriculare, are o frecventa mai inalta si se aude cel mai bine la baza cordului.

Zgomotul 3 - este un zgomot care apare in prima partea a diastolei, are o frecventa mai joasa, la copii si tineri se aude in tahicardia paroxistica iar la persoanele in varsta apare, de obicei, in insuficienta cardiaca.

Zgomotul 4 - apare in partea de final a diastolei, are o frecventa joasa si se poate intalni in mod normal la persoanele in varsta. La tineri apare in caz de hipertensiune, miocardita sau stenoza mitrala.

Zgomotele cardiace se aud cu intensitate mai mare la persoanele tinere, pentru ca acestea au un perete toracic mai subtire. Auscultatia este mai dificila la persoanele cu obezitate, emfizem pulmonar, pleurezie, pericardita. Zgomotele cardiace se intensifica in situatiile care determina cresterea vitezei de circulatie a sangelui: efort, stres.
Citeste si:
  • Tuberculoza
  • Boala Takayasu
  • Eritrodermie ihtioziforma - definitie
  • Microangiopatie diabetica - mecanismele aparitiei
  • Nodul sinoatrial